19.04.2024
Здоров’я Молодь Новини

Він щодня бореться за своє життя. Ігор Собчук, якому відмовили нирки, просить допомоги 

18-річний Ігор Собчук з Мізюринців Шумського району з дитинства хворіє на спадковий нефрит (запалення нирок). Хлопець щодня змушений боротися за своє життя. А більше року тому у нього взагалі відмовили нирки. Тепер тричі на тиждень Ігор змушений проходити гемодіаліз (штучне очищення крові). Та надія є! Держава вже виділила кошти на пересадку нирки в Білорусі, проте треба дочекатися черги. Весь цей час Ігор повинен приймати багато ліків, щоб підтримати своє здоров’я. Він просить усіх небайдужих допомогти коштами, адже їх бракує.

За програмою лікування важкохворих за кордоном від Міністерства охорони здоров’я України держава виділила Ігорю кошти на операцію з пересадки нирки – це 2 млн грн. Цю суму вже перерахували на рахунок клініки у Білорусі, де оперуватимуть Ігоря. 

– У договорі, який ми уклали, вказано, що чекати потрібно 13-16 місяців, я чекаю вже з лютого, тобто 7 місяців, – каже Ігор. – Треба чекати донора, якщо підійде група крові і всі показники, тоді мене викличуть на операцію. А коли зроблять пересадку нирки, треба пожиттєво пити таблетки, які дорого коштують. В Україні їх дають безкоштовно, але це замінники. Пацієнти від них відмовляються, бо є 60-70% відторгнення. Тому що це замінник, дешевий аналог. Тому люди купують цей препарат за власні кошти.

Окрім того, кошти постійно потрібні на дорогу до Мінська, зауважує хлопець. Адже до операції кожних три місяці треба їздити на типування крові – оновлення. Саме звідти нещодавно повернувся Ігор і вже збирає кошти на наступну поїздку. 

– Дорога машиною туди коштує 10 тис грн, – каже юнак. – Ні автобусом, ні поїздом їхати мені не виходить, бо це займає тривалий час, а мені не можна пропускати процедуру гемодіалізу. Її проводять тричі на тиждень – понеділок, середа, п’ятниця. 

Раніше Ігор їздив на гемодіаліз у Кременець, але туди йому дуже важко добиратися додому. Тому зараз проживає у родичів у Тернополі, де проходить процедуру гемодіалізу.

Хлопець мріє якнайшвидше зробити операцію і повернутися до повноцінного життя. Адже зараз весь його вільний час забирає лікування.Хлопцеві подобається кулінарія, він планував вступити на кухаря-кондитера. Але не встиг, бо як тільки закінчив школу, у нього відмовили нирки і весь останній рік він пролежав у лікарні. То ж зараз вся надія на операцію.   

Довідка 

Кошти на лікування Ігоря Собчука можна перерахувати на картку у Приватбанку:  4149499115367490 ( Собчук Ігор Ігорович). Телефон для довідок: 097-749-97-67.

Перейти до панелі інструментів