16.04.2024
Новини

Діти у тернопільському садку могли захворіти через нектар у пачках, кажуть фахівці

Спалах кишкової інфекції, який розпочався 12 липня 2019 року у тернопільському дитсадку №1  – ліквідовано. Причиною такого спалаху був норовірус. Захворіло 15 дітей, лабораторно діагноз підтверджений у 14 осіб.

Про це повідомили сьогодні, 30 липня, у Держустанові “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” (далі – ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» – прим. ред.).

За їхньою інформацією, хворі отримали своєчасну та кваліфіковану медичну допомогу згідно з виставленими діагнозами на підставі позитивних вірусологічних досліджень, проведеними єдиною в області вірусологічною лабораторією ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України».

– Під час проведення епідеміологічного розслідування встановлено ряд обставин та умов, що могли сприяти виникненню спалаху і поширенню інфекційного захворювання серед дітей, – кажуть в установі. – Одним із ймовірних факторів передачі міг слугувати нектар у пачці об’ємом 1 літр. Оскільки не виключено забруднення мікроорганізмами під час розливу. Із–за перешкоджань у проведені епідрозслідування не вдалось з’ясувати, як та в якій ємкості його розливали, скільки часу зберігали, тощо. Також, серед обставин, що сприяли виникненню спалаху є неврегульований питний режим; порушення щодо оформлення супровідної документації, яка засвідчує якість та походження харчових продуктів. Зокрема, відсутність дати виготовлення сметани не дозволило визначити терміну її придатності.

Нагадаємо, раніше фахівці Держпродспоживслужби повідомляли, що у дитсадку, де був спалах кишкової інфекції, діти їли капусту з нітратами

Як підсумовують в ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України», за останні три роки зареєстровано було ще два спалахи норовірусної інфекції в області серед вихованців організованих колективів – зокрема, у ДНЗ смт. Микулинці Теребовлянського району та ДП Дитячому оздоровчому комплексі «Лісовий», с. Скоморохи Бучацького району.

І вдруге під час спалахів норовірусної інфекції ймовірним фактором поширення збудника є використання харчових продуктів, що не відповідали вимогам щодо якості та безпечності. Тож їхні фахівці не виключають, що аналогічна ситуація може повторитися. Мовляв, проблема безпечності харчових продуктів залишається не вирішеною.

Перейти до панелі інструментів