
Спалах кишкової інфекції, який розпочався 12 липня 2019 року у тернопільському дитсадку №1 – ліквідовано. Причиною такого спалаху був норовірус. Захворіло 15 дітей, лабораторно діагноз підтверджений у 14 осіб.
Про це повідомили сьогодні, 30 липня, у Держустанові “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” (далі – ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» – прим. ред.).
За їхньою інформацією, хворі отримали своєчасну та кваліфіковану медичну допомогу згідно з виставленими діагнозами на підставі позитивних вірусологічних досліджень, проведеними єдиною в області вірусологічною лабораторією ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України».
– Під час проведення епідеміологічного розслідування встановлено ряд обставин та умов, що могли сприяти виникненню спалаху і поширенню інфекційного захворювання серед дітей, – кажуть в установі. – Одним із ймовірних факторів передачі міг слугувати нектар у пачці об’ємом 1 літр. Оскільки не виключено забруднення мікроорганізмами під час розливу. Із–за перешкоджань у проведені епідрозслідування не вдалось з’ясувати, як та в якій ємкості його розливали, скільки часу зберігали, тощо. Також, серед обставин, що сприяли виникненню спалаху є неврегульований питний режим; порушення щодо оформлення супровідної документації, яка засвідчує якість та походження харчових продуктів. Зокрема, відсутність дати виготовлення сметани не дозволило визначити терміну її придатності.
Нагадаємо, раніше фахівці Держпродспоживслужби повідомляли, що у дитсадку, де був спалах кишкової інфекції, діти їли капусту з нітратами
Як підсумовують в ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України», за останні три роки зареєстровано було ще два спалахи норовірусної інфекції в області серед вихованців організованих колективів – зокрема, у ДНЗ смт. Микулинці Теребовлянського району та ДП Дитячому оздоровчому комплексі «Лісовий», с. Скоморохи Бучацького району.
І вдруге під час спалахів норовірусної інфекції ймовірним фактором поширення збудника є використання харчових продуктів, що не відповідали вимогам щодо якості та безпечності. Тож їхні фахівці не виключають, що аналогічна ситуація може повторитися. Мовляв, проблема безпечності харчових продуктів залишається не вирішеною.