25.04.2024
Мандри Новини

Заліщики кличуть на INSTRUM FEST

Багато якісної інструментальної музики, вокалу, польоти на параплані в тандемі із інструктором, парад плавзасобів, екскурсії та чимало іншого обіцяють організатори фестивалю INSTRUM FEST гостям заходу.

Фестиваль проведуть у Заліщиках 17-18 серпня. У такому форматі, як заплановували організатори, фестиваль проходитиме вперше і має стратегічну мету.

– INSTRUM FEST – це фестиваль інструментальної симфонічної музики, мета якого, по-перше,зробити промоцію регіону, – розповідає одна із організаторів заходу, консультант із розвитку внутрішнього туризму Тетяна Воронова. – Ми хотіли створити такий захід, який зацікавлюватиме людей зі всієї України. І наступний наш крок – зробити його міжнародним заходом. Тому ми ставили за мету зробити його якось інакше від тих заходів, які проводять в інших містах, дати щось нове, цікаве.

Поставлене завдання, за словами організаторки, є досить складним, бо Заліщики – такий регіон, до якого доволі часто люди навіть не доїжджають навіть з того ж Тернополя. Тож запланований фестиваль є насамперед проектом – поштовхом до розвитку культурної складової міста і пов’язаної з нею – туристичної.

 

– Основна тематика фестивалю – поєднання традиції, історії і нового, – продовжує Тетяна Воронова. – Наприклад, Заліщики – це місто, яке взагалі було культурним центром, до Заліщиків був прямий потяг з Польщі і його називали навіть Польською Рив’єрою. Зараз Заліщики сприймаються більше як локація для походів, сплавів, активного туризму, а ми б хотіли повернути саме культурну складову, таку вишуканість місту. Хочемо, щоб почали з’являтись якісні готелі, інфраструктура, а також розвивати драйвову частину активного відпочинку.

 

Тож у перший день фесту, окрім музичної програми, проведуть кілька майстер-класів від відомих місцевих істориків, непересічних екскурсоводів, які все життя робили дослідження про Заліщики.

– Ми б хотіли показати, яким саме місто було, – каже організаторка. – Бо коли я починаю навіть з місцевими розмовляти про місто, то виявляється, що вони не сприймають його як величезний курорт. Вони думають про себе, що вони таке невелике містечко без перспективи, а ми намагаємось нагадати їм і показати, що там є величезний потенціал, і якщо то розвивати, то місто може навіть повернути ту славу. Відтак перший день буде наповнений історичною тематикою.

Щодо музичної програми, то організатори намагаються поєднати виступи топових українських виконавців із місцевими. Приміром, виступатиме відомий в Україні симфонічний рок-оркестр Brevis і в одній частині програми їх поєднали з хором місцевої музичної школи. Адже, кажуть організатори, важливо не тільки привезти цікавий продукт, а й залучити місцевих жителів, щоб вони побачили, що все – в їхніх руках.

– Буде виступати чортківський кавер-гурт Double Blast – це одні із молодих і невідомих  виконавців, але вони дуже якісні, – каже Тетяна Воронова. – І нам хотілось дати їм можливість проявити себе. Також у перший день виступатиме Drum Art Show – це новаторський гурт, який виник кілька років тому і популяризує барабанний марш. Він виступав в Європі, в Арабських Еміратах. Загалом, майже всі гості – це гурти, які активно гастролюють в Європі.

У другий день фесту організатори запланували зробити акцент на інноваціях, технічному прогресі. Тож цього дня свої роботи продемонструють учні сильного місцевого клубу юних техніків. Щодо музичної програми, то виступатимуть Тернопільський симфонічний оркестр із гуртом Rockoko, гостя з Одеси, учасниця проекту “Голос” у 2017 році, Юлія Запорожець (JULINOZA), Євген Хмара та Марта Адамчук, Єгор Грушин та ін.

– Фестиваль – взагалі інструментальний, але ми дуже обережно додали вокал, – додає організаторка. –  Звичайно, якщо зробити більше вокалу, фестиваль буде більш масовий. Але для нас важливий формат такий, як запланували.

Перейти до панелі інструментів