19.04.2024
Новини

Депутат міськради запропонував спростити проходження медогляду педпрацівниками

Депутати міськради не підтримали пропозицію свого колеги – депутата від “Батьківщини”, директора школи №5 Петра Поврозника про створення спеціальної комісії, яка би придумала спрощений механізм проходження медичного огляду педагогічними працівниками.

Таку пропозицію депутат подав на розгляд сьогодні, 24 липня, під час засідання сесії. Вона викликала у залі подив та сміх.

– В нас зараз сесія проходить, а я знаю, що декілька десятків вчителів стоять в чергах на проходження медичного огляду, – каже депутат. – І так щорічно. Практично для кожного педпрацівника не менше тижня займає ця комісія. Тому я прошу створити комісію, яка би вивчила можливість спрощення проходження медичних оглядів педпрацівниками. Є конкретні напрацювання щодо цього. Потрібно просто, щоб від управління освіти, профспілки, управління охорони здоров’я сідала робочий група за стіл і опрацювала, як це зробити. З наступного року розробити такий порядок. Це, повірте, вчителям образливо вистоювати там в чергах.

Міський голова перепитав у депутатів, чи будуть доручати профільному управлінню розробляти такий механізм та попросив депутата уточнити, що конкретно треба зробити. Однак надалі, після коментарів депутатів, порадив скористатись електронним записом педпрацівникам у поліклініки.

Депутат у свою чергу поцікавився, чому не можна створити виїзну бригаду, яка матиме автомобіль з флюорографом і в якому за один день пройде медичне обстеження кілька шкіл. Таке твердження знову ж таки викликало нерозуміння.

– Перелік лікарів, яких зобов’язані пройти спеціалісти кожного напрямку, він визначений законодавством, МОЗ – це перше, – прокоментувала депутатка, директор  обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Наталія Турецька. – Друге – попри те, що є чіткий алгоритм – кожна людина є індивідуальна і є, перепрошую окремі спеціалісти. Ви не можете вивезти одночасно рентгенапарат, баклабораторію, якій треба здавати мазки. Перепрошую, гінеколога, якому необхідно здавати мазки, адже чоловікам не треба. Це все індивідуально і для того потрібні спеціальні заклади, які називаються поліклініками. Я також працюю в закладі, де є лікарі, і де є педагоги. Нам треба проходити медогляд і вже до цього звикли.

Загалом, колеги депутата заявили, що пропозиція нереальна і так не може бути. Все ж голова поставив пропозицію на голосування. Однак колеги-депутати її не підтримали.

Перейти до панелі інструментів