26.04.2024
Новини

Фахівці закликають депутатів не голосувати “за” екологічну програму. Кажуть, її треба доопрацювати

На сесії міськради 24 липня мають розглянути “Програму охорони навколишнього природного середовища Тернопільської міської територіальної громади на 2019-2022 р.”. У фахівців до неї – ряд зауважень. А зокрема через те, що пропонована владою програма не пройшла стратегічної екологічної оцінки  та громадських слухань. 

Як розповідає голова ГО “Екоальянс” Олександр Філь, у січні 2018 року вчені Тернопільського педуніверситету розробили таку програму, враховуючи усі потреби міста. Однак влада її проігнорувала. Тепер же через сесію намагається протягнути свою програму, яка не відображає базових екологічних проблем міста. Як припускають фахівці, влада хоче отримати грантове фінансування на водно-каналізаційне господарство, однак без цільового документу вона такого отримати не може.  А тому й взялись поспіхом готувати такий документ.  

– У пропонованій владою програмі не передбачено виконання “Комплексної програми розвитку водосховища “Тернопільський став” на 2017-2019, який замовляла міська рада і його не виконала, – каже пан Філь. – У ній не йдеться про проектування та будівництво сміттєпереробного заводу. Розробники проігнорували пропозицію громадськості щодо створення додаткового моніторингового пункту стану повітря у центрі міста, де найбільше скупчення автотранспорту та ін.

Загалом, за словами пана Філя, програма в цілому розроблена задля вирішення проблеми водно-каналізаційного господарства, а решту проблем залишається в ній поза увагою.

– Окрім того, згадувана програма, відповідно до листа управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, не пройшла стратегічної екологічної експертизи, – додає він. – Тому програма не буде легітимною.

Відтак фахівці проти затвердження такої програми. Адже, прийнявши запропоновану програму, місто омине так і не згадані в ній проблеми, як забруднення ставу, забруднення довкілля, а низка проектів із запропонованої програми не передбачає джерел фінансування. На їхню думку, така програма може бути прийнятою тільки після доопрацювання.

Перейти до панелі інструментів