19.04.2024
Здоров’я Новини

Через укуси комарів є небезпека заразитися глистяним захворюванням. Як захиститися?

Через укуси комарів є небезпека заразитися дирофіляріозом (глистяним захворюванням). Насмоктавшись крові хворої тварини, комар може занести личинки дирофілярій людині. Укуси комарів можуть викликати запалення шкіри, сильно сверблячі набряки і почервоніння, інколи папули, повідомляє обласний лабораторний центр.

За даними центру, у нашій місцевості умови для розвитку комарів надзвичайно сприятливі: клімат, водні ресурси, рослинність. Значну частину території Тернопільської області займають ліси з чагарниковим підліском, багато водоймищ, заболоченість, значне зволоження: відносна вологість становить 70-80%, середня температура повітря коливається від +5 у січні до +20 у липні, все це створює сприятливі умови для розвитку та активної життєдіяльності комарів. 

Комарі нападають на людину найчастіше увечері. У цей час бажано носити одяг, що прикривав би більшу частину тіла. Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням, слід змащувати репелентами у вигляді кремів, лосьйонів, спиртових розчинів, аерозолів. В якості захисту можна також придбати браслети, кліпси і навіть наклейки від комарів. Вікна у приміщеннях потрібно закрити сіткою.

Комарі не люблять різних специфічних насичених запахів. Зокрема камфори, цитрусових, гвоздики, кедрової олії та валеріани. Декілька крапель цих природних засобів можуть на деякий час їх відлякати. А щоб шкіра не свербіла, якщо все ж таки вкусив комар, її треба обробити розчином соди (2 ч.л. на стакан води). Знищення комарів у приміщеннях проводять за допомогою електрофумігаторів, інсектицидних спіралей, аерозольних препаратів. Краще запобігти укусам, ніж потім лікувати їхні наслідки.

З представників сімейства комарів найбільшого значення для людини має комар роду Анофелес – самка, що переносить збудників малярії, зауважують в обласному лабораторному центрі. Найбільша небезпека заразитися малярією є в країнах Африки, Центральної Південної Америки, Азії. В Україні випадків місцевої малярії з 1999 року зареєстровано не було, проте щороку реєструються завізні випадки малярії, в т.ч. з летальним завершенням. В Тернопільській області за 2018 рік було зареєстровано 2 випадки завізної малярії. 

Перейти до панелі інструментів