27.04.2024
Мандри Новини

У Кременці планують зробити підсвітку гори Бони за 300 тис грн

Замкову гору у Кременці планують підсвітити. Нарада за участю представників міськради, Кременецько-Почаївської державного історико-культурного заповідника (ДІАЗ) та громадських активістів з цього приводу відбулася 8 липня у кременецькій міськраді. Ініціювала перемовини ГО «Розвиток Кременеччини».

Під час розмови активісти поставили до відповідальних осіб питання щодо забезпечення комфортних умов для туристів під час відвідування найвизначнішої історико-архітектурної пам’ятки Кременця. Зокрема йшлося про брак смітників, зон відпочинку.

У результаті учасники зустрічі дійшли згоди щодо співфінансування реалізації проекту з освітлення Замкової гори. До того ж готовий проект уже є в ДІАЗі. За нинішніми розрахунками кошторис становить близько 300 тис. грн. До фінансування, зокрема, долучиться міська та районна влада, повідомляє кременецька міська рада. Також активісти розраховують на допомогу спонсорів та місцевих підприємців.

Як повідомив директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Вадим Микулич, буде 12 LED прожекторів, які підсвічуватимуть зовнішні мури гори. 

– У цьому проекті зацікавлені всі, але наразі все впирається в кошти, – каже пан Микулич. – Колись ми зустрічалися трьохсторонньо – міськрада, райрада і заповідник. Досягли домовленості, що ми виготовляємо проект, проходимо необхідні процедури, експертизи, а міська рада наполовину з райрадою фінансують цей проект. На сьогодні проект виготовлений, пройдена експертиза, але з грішми сутужно.  

Нагадаємо, одноденна акція з підсвічування мурів фортеці на горі Бона відбулася 10 грудня минулого року з нагоди Дня захисту прав людини. Для підсвітки використали кольорові прожектори, які надало комунальне підприємство міськради. Згодом їх використали на відкритті місцевої ялинки. Ініціатор акції – спільнота «Розвиток Кременеччини».  Ціль акції – набрати необхідну підтримку, щоб підсвітка Бони стала постійною. 

До слова, у коментарях в соцмережі “Фейсбук” кременчани пишуть, що ідея хороша, але 300 тисяч на підсвітку гори – це надто дорого.

“300 тис грн. на освітлення Бони. Вибачте, але то відверте розпилювання грошей”, – пише Petro Savchuk.

“За 300 тисяч мона ше одне сонце на боні повісити”, – іронізує Коля Коваль.

“Уже все поробили. Залишилось тільки гору підсвітити”, – пише Степан Николайчук.

Перейти до панелі інструментів