23.04.2024
Новини Суди

Водій, який збив на переході трьох пішоходів у Білій, в тюрму не сяде

2,5 роки умовно дав суд винуватцю резонансної аварії у селі Біла, що трапилась у листопаді 2017 року. Тоді водій «Форд Транзит Коннект» на нерегульованому переході, як писали ЗМІ, ледь не збив п’ятеро пішоходів: троє потрапили таки під колеса, а двоє встигли відскочити.

Усі потерпілі отримали тяжкі тілесні ушкодження. Один із них невдовзі помер у лікарні.
Аварія трапилась 7 листопада о 18.54 на ділянці, яка тривалий час була місцем концентрації ДТП. Протягом кількох років на цьому переході траплялось дуже багато ДТП із травмуванням чи загибеллю людей. Після того ділянку освітили, намалювали чітку розмітку і до листопада 2017 року аварій більше не було.

Водія, щоб місцеві не вчинили тоді самосуду, забрали з місця ДТП правоохоронці. Причому, як показало освідування згодом, чоловік не був ні п’яним, ні під кайфом.

Окрім того, ряд водіїв однієї із причин аварії називали погане освітлення ділянки. Мовляв, світло увімкнули уже після аварії і навіть одного із збитих пішоходів вони шукали у кущах з ліхтариками.

Тим не менше, як пише у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 26 червня 2019 року, аварія трапилась суто через порушення правил дорожнього руху водієм, Володимиром Б. Чоловік проігнорував ряд дорожніх знаків, які інформували про місце концентрації ДТП, пішохідний перехід та всупереч вимог п.18.1 ПДР України, не зменшив швидкість руху керованого автомобіля та не зупинився перед нерегульованим пішохідним переходом, щоб дати дорогу пішоходам, хоча мав таку технічну можливість, а продовжив рух у вказаному напрямку.

У суді свою вину чоловік визнав повністю за обставин, наведених в обвинувальному акті та в судовому засіданні їх підтвердив, щиро розкаявся, пояснивши, що ДТП вчинив внаслідок неуважності.

Як результат розгляду – суд прийшов до переконання про доведеність вини водієм за ч.2 ст. 286 КК, тобто у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілим смерть та тяжкі тілесні ушкодження. Та присудив 5 років тюрми без позбавлення права керувати транспортними засобами, а на підставі ст. 75 КК звільнив обвинуваченого від відбування призначення покарання, призначивши 2 роки 6 місяців іспитового строку.

Не позбавляти чоловіка волі та права керування у суді, до слова, просили і самі потерпілі. Мовляв, той постійно виходив на зв’язок, сприяв у всіх питаннях, що стосувались наслідків ДТП та частково відшкодував моральну шкоду.

Перейти до панелі інструментів