20.04.2024
Новини

“Це те саме, що вимагати у хірурга не оперувати”. У міськраді розглянули петицію про омолодження дерев

Петицію під назвою “Зупинити омолодження дерев в Тернополі” розглянули на виконкомі середу, 3 липня. Результат – обрізати дерева не перестануть, однак зобов’язали власників насаджень омолоджувати їх правильно. А на сайті міськради будуть оприлюднювати списки дерев, які підлягають омолодженню.

Зокрема, власників, балансоутримувачів, користувачів територій зобов’язали забезпечити виконання робіт із догляду за зеленими насадженнями, зокрема у міжвегетаційний безлистий період із залученням спеціалістів системи зеленого будівництва та при потребі – фахівців-дендрологів з індивідуальним підходом до кожного виду дерев та дотриманням діючих норм. А відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Тернопільської міської ради зобов’язали забезпечити оприлюднення переліку першочергових об’єктів, рекомендованих комісією з оцінки стану та вартості зелених насаджень для виконання робіт з підрізки у міжвегетаційний період на офіційному веб-сайті.

“Термін “омолодження дерев” або “топінг” – знищення всієї маси крони. Такого не практикують у Європі, та й більше ніде у світі в цивілізованих містах. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність – не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни”, – йдеться у петиції.

– Ну, повністю припинити  омолодження ми не можемо, бо це заборонено правилами, – сказав заступник міського голови Владислав Стемковський. – Також постійно треба здійснювати догляд за деревами. Тому пропонуємо таку інновацію щодо оприлюднення інформації на сайті міськради.

За словами начальника управління ЖКГ Олега Соколовського, вимогу у згадуваній петиції можна порівняти з тим, коли б хтось вимагав у хірургів припинити проводити операції.

– Якщо не проводити омолодження дерев, то зелені насадження – по-перше, будуть вітровальними, інсоляція ( попадання прямого сонячного світла – прим. ред) буде погіршена. Загалом омолодження – це нормальний процес, який відбувається у будь-якій урбанізованій системі, – каже він. – Для цього в нас є процес озеленення міста, де ми розписуємо, які дерева треба садити, а які ні. Наприклад, дерева, які виростають вище п’ятого поверху, є проблемою – їх треба постійно омолоджувати. Водночас, є дерева, яких не потрібно омолоджувати. Якщо є різні породи дерев, то вони потребують різного підходу. А якщо дерева ще й екзотичні, то там не всі і можна обрізати. То це ми і маємо на увазі, зобов’язуючи власників, балансоутримувачів, користувачів територій забезпечити виконання робіт із догляду за зеленими насадженнями згідно вимог чинного законодавства. Адже дерево – живий організм і різати як заманеться не можна, треба чітко дотримуватись вимог: якщо не знаєш як – до нас звернися, ми пошлемо людей, які роз’яснять, що треба зробити з цим деревом.

Щодо другого пункту у рішенні, то, за словами пана Соколовського, воно стосується лише тих дерев, до яких має стосунок управління ЖКГ.

– Раніше ми робили готували список першочергових об’єктів, рекомендованих комісією з оцінки стану та вартості зелених насаджень для виконання робіт з підрізки, подавали голові, але ніде його не опубліковували, – додає він. – А тепер потрібно буде оприлюднювати. Але це йдеться тільки про наші дерева, а обрізка проводиться дерев, і які ми не контролюємо – на територіях фабрик, заводів і так далі.

 

Перейти до панелі інструментів