28.03.2024
Новини

Від чого загинула риба у водоймі в парку “Топільче”, – є висновок експертів

Риба у водоймі парку “Топільче” загинула від задухи. Про це повідомляє прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.  25 червня, отримавши повідомлення про про факти масової загибелі риби у водоймі, спеціалісти управління разом з фахівцями Тернопільської регіональної державної лабораторії здійснили  позаплановий забір води із водойми парку для проведення досліджень.

–  Відповідно до експертних висновків, наданих державною лабораторією, відібраний взірець води за вмістом розчиненого кисню не відповідає нормативним показникам (0,47 мгО2/дм3 при нормі 5,0 та вище), – повідомляє прес-служба. – Натомість перевищення вмісту азотовмісних шкідливих домішок не встановлено. Щоб встановити можливі причини загибелі риби також провели дослідження біологічного матеріалу – риби, яка загинула внаслідок задухи. Згідно звіту державної лабораторії паразитичних організмів та яєць гельмінтів у матеріалі виявлено не було.
Також, спеціалісти міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в області взяли участь у засіданні місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при міській раді, де було заслухане питання про стан води в Тернопільському ставі та водоймах парку «Топільче».

– З наданих матеріалів можна зробити висновок, що причиною загибелі риби у ставку парку «Топільче» стала так звана задуха – масова загибель риби від нестачі або відсутності кисню, – повідомляють у прес-службі управління Держпродспоживслужби в області. – Задухи, як відомо, виникають як улітку, так і взимку. Причин виникнення задухи у спекотний період може бути декілька: по–перше, при підвищенні температури води знижується концентрація розчиненого в ній кисню, по–друге, підвищення температури води призводить до активного розмноження фітопланктону, що порушує гідрохімічний режим, створюючи дефіцит кисню.

Нагадаємо, 24 червня тернополяни, які прогулювалися у парку “Топільче” зафіксували масову загибель риби у водоймах, у які потрапляє вода зі Ставу, в якому активізувалося цвітіння синьо-зелених водоростей. Якщо спека не припиниться, а ще два місяці літа, то є загроза загибелі риби і у Тернопільському ставі, кажуть екологи.

Перейти до панелі інструментів