18.04.2024
Місто Новини

Алейки із затінком вже не буде. Реконструкцію на вул. Чорновола розпочали з дерев: виріжуть 12 лип

Масштабна реконструкція вулиці Чорновола – ділянки від вул. І Франка до Театрального майдану, розпочалася цього тижня. Роботи планують завершити до 26 серпня, повідомляє прес-служба міськради. Саме до цього часу буде перекритий рух транспорту на цьому відрізку дороги.

Ділянку, де мають проводити реконструкцію вже обгородили, залишили тільки доріжки для пішоходів. Одні з перших робіт, за які взялися – зрізання дерев. Тернополяни, які проходять повз не розуміють, що відбувається. Адже дерева були окрасою цієї вулиці і щоб виростити таке дерево потрібно десятки років.

– Так люблю цю алейку з високими деревами, де завжди можна було заховатися в затінок, аж бачу дерева обрізають, – скаржиться тернополянка Олена. – Я шокована. А хіба можна проводити омолодження влітку?

“Пам’ятайте тінисту алею від площі до залізничного ( точніше частину вулиці Чорновола)??
Так от.. вона вже майже не тіниста. Бо наші “специ” з обрізання дерев стараються на славу”, – пише у соцмережі “Фейсбук” Ірина Задорожна.

Як виявилося, це не омолодження, дерева зріжуть взагалі, про це повідомили в управлінні житлово-комунального господарства міськради.

– Буде так як на першій частині вул. Чорновола, яку реконструювали минулого року, – повідомив начальник управління жкг Олег Соколовський. – Старі дерева забираємо, на їх місце посадимо нові. Чому зрізаємо ці липи? Тому що вони всерівно не виживуть, бо там робитимуть комунікації і коріння буде пошкоджене. На їх місце посадимо червонолисті клени і зробимо так звану червону туристичну лінію. Корінь цих дерев не має здатності до розгалуження і не пошкоджуватиме дорожнє покриття та фасади прилеглих будинків. 

Загалом зріжуть 12 лип, а посадять 30 червонолистих кленів, повідомив пан Соколовський.

– Ми не нищимо дерева, бо нема що робити, – каже Олег Соколовський. – Ми змінюємо зовнішній вигляд міста, робимо його кращим. Там треба робити комунікації і тих пару дерех, їх небагато, треба зрізати. Але ми не просто вирізаємо, на їх місце садимо нові. Буде краса. Минулого року люди також обурювалися, коли ми зрізали старі дерева на першій частині вул. Чорновола. А потім всі казали: “Яка краса” Дай вам боже здоров’я!”

Дерева, які зрізають, занадто великі і не призначені для міста, додає пан Соколовський.

– Ми їх постійно обрізаємо, тратимо на них гроші, бо вони завеликі, руйнують бруківку. Ми стараємося все зберігати, але тут зберегти неможливо, бо просто по корінню будуть проходити комунікації, – каже він. – Ми вже закупили 5-річні, вони компактні, не виростають такі великі, бо це ж місто. Їх висадимо через два місяці, коли закінчимо ремонтні роботи.

Як повідомляє прес-служба міськради, на вул. В. Чорновола минулого року розпочалися масштабні роботи з капітального ремонту дорожнього покриття та благоустрою території від вул. Б. Хмельницького до вул. І. Франка. Цього року роботи продовжуються на ділянці від. вул. І. Франка до Театрального майдану. Зокрема, тут заплановано: провести заміну каналізаційних та водопровідних мереж, влаштувати дощову каналізацію, замінити дорожнє покриття проїзду та пішохідної ділянки, прокласти велодоріжку, влаштувати тимчасову стоянку для транспортних засобів, а також висадити екзотичні червонолисті клени та оновити вуличне освітлення.

Також до святкування Дня Незалежності і Дня міста ремонт заплановано провести і у сквері В. Чорновола.

– Відомий усім водограй «Кульбаба», який знаходився тут раніше, був практично зруйнований і не підлягав реставрації, тому його буде замінено на новий пішохідний фонтан з механічним очищенням води та сучасним освітленням, а також тут буде повністю оновлено покриття території навколо водограю, – повідомляє міський голова Сергій Надал.

До слова, тендер на проведення капітального ремонту прилеглої території до фонтану з влаштуванням пандусу в сквері на вул. Чорновола в м. Тернополі тернопільська міськрада провела у квітні цього року. За даними ресурсу про державні закупівлі Prozorro, переможець – ТОВ “ТОМ-ІнвестБуд”. Вартість – 5 559 505, 20 грн.

А ви погоджуєтеся з ідеєю міськради зрізати на вул. Чорновола старі липи і на їх місце посадити червонолисті клени? Свої думки пишіть у коментарях до статті.

 

Перейти до панелі інструментів