24.04.2024
Новини Політика

“Давайте відрізняти просо від полови”. Вакарчук і Притула пояснили, яка різниця між безкоштовним концертом і гречкою

Під улюблені пісні гурту «Океан Ельзи» розважалися тернополяни 16 червня на безкоштовному концерті на Театральному майдані. Цього разу лідер гурту Святослав Вакарчук виступив перед глядачами не лише як співак, а й як політик – лідер партії «Голос». Він представив свою команду у Тернополі та кількох райцентрах під час Туру Змін і навіть пробіг 5 кілометрів під час півмарафону у нашому місті.

Безкоштовні концерти, якими тішать під час передвиборчої кампанії глядачів, деякі користувачі соцмереж називають тою ж гречкою, яку кандидати у депутати чи президенти не раз роздавали виборцям, – тобто це непрямий підкуп виборців. Яка ж різниця між безкоштовним концертом і гречкою, журналістка “Терміново” запитала Святослава Вакарчука під час прес-конференції у Тернополі 16 червня.

– Якщо хтось з вас сьогодні або на будь-якому іншому концерті з моменту поки група “Океан Ельзи” вийде на сцену або до моменту поки зійде зі сцени почує хоч слово передвиборчої агітації або побачить хоч один натяк на символіку партії “Голос”, я готовий перед вами вибачитись і відповісти по закону, бо це таки буде порушенням. Тому ми нічого такого не збираємось робити, – сказав він.

Підтримав Святослава Вакарчука шоумен Сергій Притула, який йде на парламентські вибори разом з партією “Голос”.

– Давайте відрізняти просо від полови. Я можу провести чіткі паралелі між гречкою і безкоштовними концертам, – каже він. –  Наприклад, коли якийсь політик, назвемо його Зеник, йде на вибори і роздає адресні запрошення для певної групи людей, для певних прошарків населення, певних категорій, які не можуть собі дозволити за гроші потрапити на концерт до цього політика, шоумена, актора. Мені здається, що схема “Голосу”, коли в нас є сцена, на ній відбувається невеличка агітпрограма, коли ми заявляємо свій список, своїх мажоритарників, кажемо якийсь меседж людям, повірте, сьогодні це займе хвилин 15-20. А після того відбувається концерт, на який ніхто не роздає запрошень, щоб хтось себе відчув більш винагородженим за інших, більш щасливим, що мені дісталося, а тобі ні. Та будь ласка, всі хто хоче приходять, – прихильники будь-якої політичної партії. Під час концерту гурту “Океан Ельзи” політагітації немає.

– І знаєте, чому немає? Не тому, що ми чогось боїмося і не хочемо бути політнекоректними, – додає Святослав Вакарчук. – З самого початку, коли з’явилась ідея, вона була не моя, а нашої команди, що будуть такі концерти, я сказав: добре. Але є одна умова, ми на концерті не займаємось агітацією і не маємо жодної символіки. Колись був великий скандал за часів правління Януковича. Нас запросили на день міста Луганська і коли ми вийшли на сцену,  побачили напис “За підтримки партії регіонів і мера міста”. Я сказав, що ми не вийдемо на сцену і вся країна пам’ятає, як показували, що лізли люди і зривали це все. Тому Океан Ельзи не виступає під політичними агітаціями. Повірте мені, якщо би тут було написано “За підтримки партії Голос”, я б точно так само сказав піти рвати це все, бо це точно ті самі подвійні стандарти. Ми як група “Океан Ельзи” маємо принцип, ми не виступаємо під політичними брендами. Але оскільки я так вважаю і мої друзі сказали, що готові мене підтримати, я вирішив дати ці концерти людям, які приходять послухати нас. То чому б цього не зробити? Ми робили це і будемо робити і хай хтось попробує сказати, що в цьому щось є неправильне. Ми впевнені у своїй правоті і зрівнювати це з гречкою – це дешева маніпуляція. Ті, хто займається гречкою, повинні сидіти в тюрмі і будуть сидіти в тюрмі.

До речі, на концерті на Театральному майдані під час виконання пісні “Той день” Святослав все ж захопився і замість “Дайте мені листок” заспівав “Дайте мені ваш голос”.

Чи був концерт непрямою агітацією, прокоментував директор Центру суспільних досліджень ПОЛІС Ігор Процик:

– П.7 ч.2 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» говорить про те, передвиборна агітація може проводитися у формі концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. Але тут варто сказати, що партія «Голос» на момент проведення концерту в Тернополі (16.06.2019р.) ще не є повноцінним суб’єктом виборчого процесу, тобто виборчий список партії чи кандидати від цієї партії в одномандатних виборчих округах ще не зареєстровані відповідною постановою ЦВК. Оскільки в ч.1 ст. 70 Закону   вказано, що партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Тобто в даному випадку, даний концерт не можна вважати однією з форм передвиборчої агітації політичної партії – суб’єкта виборчого процесу, з точки зору розуміння ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Хоча з точки зору розуміння виборцями даного концерту, на  мою думку, глядачі на підсвідомості розуміли,  що даний захід може бути спрямований на те, щоб виборці голосували саме за цю партію чи конкретного кандидата. Також під час самого концерту на сцені ми спостерігали представлення потенційних кандидатів в виборчому списку партії та кандидатів в одномандатних виборчих округах Тернопільської області від цієї партії. Але в даному Законі жодного слова не сказано про те, коли сам лідер політичної партії, тобто перший номер  виборчого списку партії (в даному випадку де-факто говоримо про С.Вакарчука) є учасником музичного гурту, його солістом, який виступає де-факто в підтримку своєї ж партії і є організатором концерту, вже як лідер політичної партії. Навіть якщо б виборчий список  партії чи кандидати в депутати від неї в одномандатних виборчих округах вже були б зареєстровані ЦВК  як повноцінні суб’єкти виборчого процесу, то знову ж таки закон однозначної відповіді не дає. Тут варто говорити, що коли приймався даний Закон (в 2011 році) таких випадків не було відомо і законодавець скоріш за все не міг передбачити тоді таких випадків. Тому тут говоримо про недосконалість Закону, який треба змінювати, враховуючи сучасні тенденції не лише парламентських, але й президентських виборів

Якщо подивитись з політологічної точки зору, то політична історія України говорить нам про те, що в нас більшість партій є лідерського типу. Тобто, коли керівником партії є яскрава, харизматична, добре впізнавана, медійна особистість. А інші члени партії є менш харизматичними – або технократами, або менш відомими на національному рівні (більше в своїх вузькопрофільних чи місцевих колах) або навіть «тіньовими» лідерами чи «спонсорами» партії. І в даному випадку ми розуміємо, що за результатами останніх соцопитувань, партія Голос має тенденцію до зростання саме завдяки популярності та харизматичності С.Вакарчука  як лідера «Океану Ельзи». В іншому випадку, думаю, про партію Голос напевне мало хто б знав і підтримував, враховуючи також коротку передвиборчу кампанію.

 

Перейти до панелі інструментів