15.09.2024
Новини

“Кременець був у його серці”: у краєзнавчому музеї можна безкоштовно відвідати виставку відомого художника

Самобутні, колоритні роботи відомого в Україні та знаного за кордоном художника Володимира Жупанюка презентували сьогодні у Кременецькому краєзнавчому музеї. “Терміново” побувало на заході, присвяченому пам’яті митця, поспілкувалося з його сином – також художником та дізналося, чому роботи на деякий час забрали з Луцька та привезли на Тернопільщину.

Роботи свого батька (на жаль, нині покійного) представив знаний волинський художник та іконописець Ярослав Жупанюк, у якого давні дружні зв’язки з Кременцем. Сьогодні він є науковим співробітником краєзнавчого музею, а також читає лекції про живопис у Кременецькій академії.

  • Роботи батька є у багатьох музеях та галереях України. Картини, представлені сьогодні у Кременці, зняті з виставки Музею волинської ікони. І це невипадково. Володимир Жупанюк любив бувати у Кременці, тісно співпрацював із краєзнавчим музеєм, спільно з його працівниками проводив дослідження, – розповів пан Ярослав.

Найбільше з Кременцем пов’язана робота Володимира Жупанюка “Боремельський хрест”. У 1671 році на замовлення священника Помаржанського кременецький художник Бужант написав ікону, де Христос несе хрест на фоні 33 хрестів. Саме епізод з історії іконопису Кременця, донедавна невідомий, зображений на картині Жупанюка.

Є елементи міста й на інших роботах художника, зокрема й зображення Кременецького замку. Адже, окрім того, що Володимир Жупанюк не уявляв свого життя без живопису, він був хорошим краєзнавцем, досліджував історію, тому часто його роботи зображають різні історичні знакові події.

  • Батько об’їздив всю історичну Волинь, його знали в усіх музеях. Куди б не їхав він брав з собою альбом для замальовок. Коли він не малював, то їв, читав або спав і завжди казав: дайте мені намалюватися. Серед усіх цих подорожей особливе місце у його серці займав саме Кременець, – каже Ярослав Жупанюк.

Також під час виставки презентували книгу Володимира Жупанюка «З подорожнього етюдника», яка складається з ескізів, замальовок та начерків художника, створених у перше та на початку другого десятиліття 2000-х років. Ці роботи увійшли до п’яти альбомів авторських творів і нині є надбанням Волинського краєзнавчого музею.

Виставка робіт Володимира Жупанюка у Кременці

Як зауважив заступник міського голови Кременця (за фахом історик) Микола Матвію, останнім часом у краєзнавчому музеї, зокрема стараннями директора Андрія Левчука, проводять багато досліджень історії місцевого іконопису. Уже відкрито чимало цікавих сторінок, враховуючи й уже згадану історію ікони “Боремельський хрест”. Тож є усі підстави вважати, що невдовзі завдяки співпраці науковців та живописців дізнаємося ще чимало таємниць сакрального життя Кременеччини.

 

Перейти до панелі інструментів