30.04.2024
Новини

Старовинну ікону художника з Кременця та древні артефакти знайшли на горищі храму у купі сміття

Не лише старовинна ікона, а й інші безцінні артефакти валялися на горищі у церкві цілими десятиліттями. Виявили їх випадково, під час ремонту. Серед них й ікона Христа Боремельського авторства маляра з Кременця Федора Лісневича. Сьогодні образ перебуває у соборі Святого Іллі у м. Дубно, на сусідній Рівненщині. Та це лише незначна частина історії кременецького іконопису, – розповів “Терміново” директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук.

Андрій Левчук

  • Зараз наш музей проводить цікаві, унікальні дослідження. Науковим співробітником, серед інших, у нас працює Ярослав Жупанюк – відомий волинський художник та іконописець. Він, зокрема, розписував храм-пантеон у с. Лішня, церкву у с. Підлісці. Батько Ярослава Володимир Жупанюк працював у Луцькому музеї, писав копії ікон, звідти й з’явилася інформація про ще одного кременецького іконописця Бужанта, який написав образ Христа Боремельського ще за понад 100 років до Лісневича, у 1671 році. На жаль, це зображення втрачено ще до Першої Світової війни. Де зараз ця ікона, невідомо.

Саме тому працівники кременецького музею з такою увагою та трепетом ставляться до древніх зображень місцевих митців, які збереглися.

  • Тема кременецьких іконописців на сьогодні не розкрита і майже не досліджена. Деякі роботи цих майстрів можуть зберігатися й в інших місцях, про які зараз нам невідомо. Тож фронт для роботи величезний, – каже Андрій Левчук. – Якщо випадково вдалося знайти ікону Федора Лісневича, то можемо виявити й інші роботи кременецьких художників.

Сьогодні у Музеї волинської ікони, в м. Луцьк, експонується виставка сакральних робіт відомого волинського художника Володимира Жупанюка (1947-2023 рр.). У травні Андрій Левчук планує частково привезти ці роботи до Кременця. Під час цієї майбутньої тематичної виставки про ікону Христа Боремельського, також, можливо, будуть експонуватися деякі ікони з музеїв, храмів Луцька та Дубно (ведуться перемовини). А також відбудеться цікава лекція про сучасний іконопис художника Ярослава Жупанюка.

Директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук (зліва) та настоятель собору Св. Іллі о. Ігор Когут з іконою художника з Кременця Федора Лісневича
  • Про те, як знайшли ікону Лісневича, розповів настоятель собору Святого Іллі о. Ігор Когут. У 2013 році, коли він прийшов у храм, на горищі знайшли купу сміття, а серед неї ікону XVIII століття. Крім того, знайшли ще й жертовну таблицю. Досі до кінця не з’ясували, як такі древні святині опинилися серед сміття. Дуже хочеться, щоб принаймні на один день ікону зі Свято-Іллінського собору привезли до Кременця. Зараз ведемо про це перемовини й чекаємо благословення о. Ігоря.
Ікона Христа Боремельського у соборі Св. Іллі у м. Дубно, на Рівненщині

Також Андрій Левчук зазначив, що дослідження старовинного кременецького іконопису краєзнавчий музей планує проводити спільно із Кременецько-Почаївським ДІАЗом. Тож невдовзі чекаємо на нові, цікаві, унікальні відкриття.

 

Перейти до панелі інструментів