20.04.2024
Новини

Що зробила влада з Генпланом. У Тернополі п’ятий рік шукають відповідь

Проти внесення змін до Генплану у 2017- 2018 р.р. виступали громадськість та міські обранці. Цими змінами, як пояснювали вони, у місті прикриють усі земельні “гріхи”, незаконні забудови, зокрема у парках.

Земельними питаннями та Генпланом, як випливає із Єдиного державного реєстру судових рішень, зацікавились правоохоронці та прокуратура ще у 2014 році. Приміром, як зазначено в судових ухвалах, винесених у справі від 29 січня 2014 №12014210010000324, під час розслідування працівники УДСБЕЗ УМВС України в Тернопільській області виявили факт зловживання службовим становищем посадовими особами Тернопільської міської ради, які всупереч ЗУ «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах» затвердили проект землеустрою, щодо організації і встановлення меж територій рекреаційного призначення та встановлення межі територій парків «Національного провадження», «ім. Т.Г. Шевченка» та «Топільче», згідно з якими території згаданих парків значно зменшено в порівнянні із площами, наведеними у рішенні Тернопільської міської ради від 02.10.2008 року № 5/21/105 «Про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій рекреаційного та природоохоронного призначення».

Також йдеться про те, що посадові особи Тернопільської міської ради внесли завідомо неправдиві дані в креслення генерального плану м.Тернополя, розміщеного на офіційному сайті Тернопільської міської ради.

А тим часом, поки справу вивчають, у Тернополі під “соусом” соціальних, оздоровчих центрів, об’єктів активно забудовуються території, які тернополяни вважають зеленими зонами, парками.
То чи “жива” ще справа та на якому етапі після п’ятирічного розслідування вона перебуває зараз, ми поцікавились у прокуратурі.

– Слідчий відділ Тернопільського відділу поліції ГУ НП в Тернопільській області проводить досудове розслідування кримінального провадження №12014210010000324 від 29.01.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 “Зловживання владою або службовим становищем”, ч.1 ст. 366 КК України “Службове підроблення”, – пояснюють у прес-службі. – Процесуальне керівництво у даному провадженні здійснює Тернопільська місцева прокуратура. Наразі у Тернопільському відділенні КНДІСЕ проводиться комплексна земельно-технічна та будівельно-технічна експертиза, по земельних ділянках, які є об`єктом дослідження у вказаному кримінальному провадженні. Після надходження результатів вищевказаної експертизи, буде прийматись відповідне рішення у кримінальному провадженні.

Подібні експертизи, як зауважують фахівці, можуть проводитись і ще понад рік.

Перейти до панелі інструментів