25.10.2024
Новини

Розкішне вбрання та модні зачіски: як одягались тернополяни у 30-ті роки минулого століття

Мало хто знає, але і в 20-ті та 30-ті роки, коли населенню було особливо сутужно, тернополяни намагались одягатись красиво та модно. Про це свідчать фотографії, які, незважаючи на те, що минуло майже століття, а подекуди і більше, збереглися у домашніх архівах. Зокрема, такими світлинами поділились в Інстаграмі ukraine_retro. На знімках можна роздивитись, як одягались мешканці Тернопільщини близько 100 років тому, як вони зберігали увагу до деталей та намагались слідкувати за модою.

Ось, наприклад, фото з приватного архіву мешканки Тернопільщини. “На ретро світлині її родина із села Малий Ходачків поблизу міста Тернополя.
На світлині мама та її семеро доньок. Наймолодша дівчинка- блондинка, бабуся нашої читачки. Вона народилась у 1927 році. На фото дівчинці 3-4 роки, відповідно можна зрозуміти, що це фото датується десь початком 1930-х років, тобто міжвоєнним періодом. Фото зроблене або в селі Малий Ходачків або в Тернополі”, – йдеться у повідомленні.

Ймовірно, це фото зроблене у фотосалоні – тоді це було популярним. На фото бачимо красивий одяг у національному стилі, стильне взуття. У руках дорослих дівчат квіти, а діти тримають музичні інструменти. Кожне вбрання – унікальне.

А так виглядала весільна дружка із Заліщиків. Фото датоване 20-ми роками минулого століття. На шиї у дівчини – цілий оберемок намиста, а на голові – чарівний вінок.

А на цьому фото можна побачити, якими були вишиванки на Тернопільщині близько 90 років тому. “Учасниці курсів вишивання та українські “просвітянки” із міста Почаїв (зараз Тернопільська область, тоді Волинське воєводство), 1935/1936 рік.

Фото з книги Р. Квач “Світочі Почаєва”. Надіслала: Валентина Сімащук”, – йдеться у підписі до світлини.

А це фото із Західного Поділля. “Точніше світлина зроблена в селі Білівці, що входить до складу Борщівського району Тернопільської області.

Знаємо також імена молодят. Їх звати Олекса та Василина Григорів. Фото орієнтовно датується 1930 роком.

В підписі до фото вказано, що батько Олекси Григоріва – Іван, що тричі їздив до Канади по обміну досвідом ведення сільського господарства, та його дружина Докія були визнані «неблаганадьожними» і прожили недовго. Їх дітей (доньку Оресту та синів Олексу і Онуфрія) було зіслано в табори до Казахстану. Маєтки, поля – занедбано…

Фото із сімейного архіву Любомира Кожушко. Олекса Григорів – її вуйко (бабусин брат)”, – йдеться у підписі до світлини.

А так одягались селяни на щодень. Фото датоване 1897 року. “Фото було зроблене на території Почаєва на Кременеччині (зараз Тернопільська область).

На світлині селяни, а саме парубок та чоловік. Що вражає, так це їх схожість із акторами Леонардо Ді Капріо та Меттью МакКонахі. Чоловіки на фото вбрані в щоденний традиційний одяг Волині, а на головах у них солом’яні капелюхи. Досить цікавим є повсякденний одяг чоловіків, особливо його пошиття”, – так підписана світлина.

Молодь із Заліщиків під час якогось святкування.

Село на Тернопільщині. 1916 рік.

Красуня із села Худиківці, що на Тернопільщині.

Перейти до панелі інструментів