19.09.2024
Новини

Незаконні добудови та численні порушення: Міністерство розповіло про результати перевірки у Почаївській лаврі

Раніше “Терміново” повідомляло про перевірку у Почаївській лаврі. Наразі вона завершена й оголосили про деякі результати.

Читайте також: Близько 100 артефактів знайшли на горищі дзвіниці Миколаївського собору у Кременці. Фоторепортаж

“Завершилась перевірка використання пам’яток, що були передані в безоплатне користування релігійній громаді УПЦ “Свято-Успенській Почаївська лавра” у 2003 році.

Комісія Міністерство культури та інформаційної політики України перевірила стан всіх пам’яток національного значення, що є державним майном і з погляду виконання Закону України “Про охорону культурної спадщини” і щодо вимог з протипожежної безпеки та дотримання умов договору.
Наслідком користування є перепланування та прибудови, нові стінописи, будівництво нових об’єктів на територіях пам’яток. Загальний висновок – встановлене ігнорування користувачем вимог закону щодо обов’язкового проведення науково-дослідних, проєктних робіт з реставрації, погоджень та дозволів, порушення Господарського кодексу щодо виконання умов договору, ігнорування підзаконних актів. Виявлені численні ремонти з використанням нетрадиційних сучасних матеріалів, перепланування з надмірним навантаженням конструкцій, або заміна конструкцій без проведення науково-дослідних робіт та розрахунків ведуть до загрозливих наслідків для об’єктів Національної святині. З 2003 року на території Лаври з’явилась низка нових об’єктів без погоджень та дозволів, що потребує окремого детального розгляду.

Комісією зроблені відповідні рекомендації. Дякую колегам, членам комісії за витримку і високопрофесійну роботу”, – розповіла начальниця відділу координації діяльності закладів культури департаменту культурної спадщини МКІП Ольга Рутковська.

Перейти до панелі інструментів