19.04.2024
Новини

“Цей процес може бути безкінечним”. Суд вкотре не допитав обвинувачених у смерті студента Віталія Гнатишина

Слухання у справі вбивства 20-річного студента Віталія Гнатишина біля нічного клубу Allure відбулося 19 вересня. Цього разу суд мав би допитувати обвинувачених, хоча це було заплановано ще на попереднє слухання 2 вересня. Та провести допит знову не вдалося. 

На засідання 19 вересня були присутні батьки Віталія Гнатишина та його друзі, які також виступають потерпілими у справі. Підозрюваний Володимир Біляшевич був у судовій залі, з Сергієм Терендехом суд зв’язувався з ізолятора у режимі відеоконференції. Як повідомив суддя, обвинувачений не може бути етапований з Чортківського СІЗО через погіршення стану здоров’я. Це підтверджує відповідна довідка медиків. Нагадаємо, що Сергія Терендеха захищають двоє адвокатів – Володимир Твердохліб і Юрій Демкович. Захисник Володимира Біляшевича – Максим Майка. Сторону потерпілих представляють двоє адвокатів – Олексій Сакун і Павло Варода. Прокурор – Ірина Єдинак. 

       

Просять про повторну експертизу 

Захисники обвинувачених не вперше звертаються до суду з клопотаннями і заявами, що на думку батьків та адвокатів загиблого Віталія Гнатишина, спеціально затягує судовий процес. 

Цього разу Володимир Твердохліб звернувся до суду із заявою про те, щоб йому надали час для клопотання про проведення повторної судово-медичної експертизи щодо причин смерті Віталія Гнатишина. Таку експертизу проводять в іншому місті, це тривалий процес, який потребує ексгумації, пояснює адвокат потерпілих. Відтак якщо суд задовільнить таке клопотання, судовий процес може затягнутися надовго. Адже засідання доведеться відкласти на певний час для проведення експертизи. 

Є різниця в позиції захисту

Клопотання адвоката Твердохліба підтримав адвокат Демкович, проте звернувся до суду зі своїм проханням. 

Він заявив, що перед допитом хоче наодинці поспілкуватися зі своїм підзахисним Терендехом, для визначення позиції захисту, адже виникли певні протиріччя. Суддя дозволив адвокатові поспілкуватися з підзахисним у режимі відеоконференції і зробив перерву на 15 хвилин. Проте адвокат Демкович заявив, що ця розмова не була конфіденційною, і попросив відкласти допит, аби він зміг зустрітися з підзахисним віч на віч  і все обговорити. 

– Є різниця у поглядах на захист, від цього залежить доля людини, – заявив Юрій Демкович. – Прошу суд надати можливість зустрітися з моїм підзахисним. 

З цим не погодився адвокат потерепілих Павло Варода.

– Дії, які вчиняють захисники обвинувачених, спрямовані на затягування справи. Якщо ми будемо постійно відкладати засідання, бо захист щось хоче подати чи написати – це буде безкінечне судове провадження, – каже він. 

Адвокат Сакун підтримав колегу, мовляв справу розглядають рік часу, які експертизи можуть бути. 

Просили про пом’якшення запобіжного заходу

Прокурор Ірина Єдинак звернулася до суду з клопотанням про продовження запобіжного заходу для обвинувачених. 

Нагадаємо, Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України – хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу – ч.1 статті 129 – погроза вбивством, ч. 4 статті 296 – хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 – носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Сергій Терендех перебуває під вартою в СІЗО, Біляшевич – під домашнім арештом. Прокурор просила суд продовжити запобіжний захід на 60 днів.

Адвокат Біляшевича заперечив це клопотання, він просив суд обрати для підзахисного домашній арешт у нічний час, враховуючи його позитивні характеристики, молодий вік, відсутність судимостей, наявність постійного місця проживання та ін. 

Також клопотання прокурора щодо продовження тримання під вартою Терендеха заперечив його адвокат Твердохліб.  Він сказав, що така міра запобіжного заходу є зайвою. Сергій Терендех підтримав клопотання свого захисника, другий його адвокат сказав, що це на розгляд суду. 

Батьки Віталія Гнатишина не встимали емоцій з цього приводу.

– Втече і все, – сказала Галина Гнатишин. 

– Може ще в санаторій його відправити, – додав Михайло Гнатишин. 

Адвокат Твердохліб заявив, що це тиск на суд.

Для прийняття рішення про обрання запобіжного заходу суддя пішов у нарадчу кімнату. Після чого повідомив, що залишає все без змін, тобто Біляшевич під домашнім арештом, Терендех під вартою.

Наступне засідання у справі вбивства біля Allure відбудеться 27 вересня о 14.00.

Читайте також: “Ми втратили дитину, рік добиваємось правди, а її немає”, – батьки вбитого біля Allure Віталія Гнатишина

Перейти до панелі інструментів