29.09.2024
Новини

На території Лановецької громади виявили 17 стихійних сміттєзвалищ: хто повинен їх ліквідувати

Раніше “Терміново” повідомляло, що в одному з наймальовничіших місць Тернопільщини виявили 15 стихійних звалищ. Фахівці продовжують здійснювати заходи нагляду (контролю) органів місцевого самоврядування щодо реалізації делегованих їм повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища, – повідомляють у Державній екологічній інспекції Тернопільщини.

Під час планової перевірки Лановецької міської ради зафіксована низка порушень у сфері управління відходами.

На території сіл: Плиска, Москалівка, Білозірка, Шушківці, Молотків, Іванківці, Осники, Верещаки, Влащинці, Лопушне, Пахиня, Мала Карначівка, Ванжулів, Якимівці, Грибова виявлені місця систематичного складування різного роду відходів (пластикові пляшки, скло, мішки зі сміттям, будівельне сміття), результатом яких стало утворення 17 стихійних сміттєзвалищ. Загальна площа засмічень на території громади становить понад 9 109 м2.

Утворення несанкціонованих звалищ відходів зумовлене неналежною організацією управління відходами та роздільного збирання побутових відходів в громаді.

Зазначаємо, що пунктом 2 статті 26 Закону України «Про управління відходами» визначено, що до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері управління відходами належить у тому числі: організація управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення; забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів; організація роботи пунктів роздільного збирання побутових відходів; надання інформації, проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами.

Водночас виявлення та облік відходів, власник яких не встановлений, здійснюється відповідно до вимог статті 12 Закону України «Про управління відходами».

Згідно з зазначеною нормою, повноваження щодо таких відходів в межах населених пунктів належать до компетенції органу місцевого самоврядування, в цьому випадку – Лановецької міської ради.

Відтак, враховуючи вищезазначене, Інспекцією підготовлено та направлено на адресу Лановецької міської ради вимогу, якою зобов’язано ліквідувати стихійні сміттєзвалища, а також вживати заходів щодо запобігання таким порушенням у майбутньому.

Нагадуємо, про розміщення місць несанкціонованих сміттєзвалищ можна повідомити Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області через застосунок #ЕкоЗагроза, на поштову адресу: Шашкевича, 3, м. Тернопіль, тел. (0352) 25-95-82, або на електронну адресу: tern@dei.gov.ua, – наголошують в Інспекції.

Перейти до панелі інструментів