Є такий жарт: якщо вам влітку ніхто не запропонував кабачків, значить ви така собі людина. Цей овоч, що прийшов до нас з Північної Америки, давно став популярним в Україні. Він не потребує особливого догляду і завжди щедро родить. Іноді навіть важко придумати, що з нього ще можна приготувати. Тож ми підібрали 5 кращих перевірених рецептів смачних страв та закусок із кабачків.
Кабачки в соєвому соусі
В міру гострі та ароматні — дуже смачна закуска з кабачків за 5 хвилин.
Кабачки, смажені з соєвим соусом і часником, – проста в приготуванні і апетитна закуска, яка смакує як в гарячому, так і в охолодженому вигляді. Кабачки виходять в міру гострими і дуже ароматними!
Інгредієнти (на 2 порції):
- кабачки – 450 г;
- часник – 2 зубчики;
- соєвий соус – 50 мл;
- крохмаль – 1,5 ч. ложки;
- цукор – 1,5 ч. ложки;
- сіль (за бажанням) – за смаком;
- Олія – 30 мл;
- зелень свіжа для подачі – за смаком, кунжут – для подачі.
Приготування
Готуємо необхідні продукти. Вибирайте молоді кабачки з тонкою шкіркою і ніжною м’якоттю. Кабачки вимити і нарізати довгими брусочками приблизно однакової товщини. У розігірту пательню вливаємо олію. Через хвилину викладаємо кабачки. Смажимо 4-5 хвилин, перемішуючи. Часник очищаємо і подрібнюємо. Розводимо крохмаль в соєвому соусі. Додаємо часник, цукор і сіль, перемішуємо. Сіль додавайте обережно, адже соєвий соус вже солоний.
Заливаємо кабачки соєвим соусом з часником, акуратно перемішуємо і відразу знімаємо з плити.
Дрібно нарізаємо зелень і посипаємо кабачки. Додаємо кунжут. Кабачки, смажені з соєвим соусом і часником, готові до подачі. Смачного!
Відбивні з кабачків
Дуже простий і неймовірно смачний рецепт із кабачків. Страва швидко і просто готується, продукти для неї знадобляться найдоступніші, а результат просто приголомшливий. Відбивні з кабачків у сирному паніруванні виходять соковитими, ніжними, з хрусткою скоринкою, а подавати їх будемо з ароматним часниковим соусом.
Інгредієнти:
- кабачок 2 шт;
- сир твердих сортів 125 гр;
- яйце 4 шт;
- паприка 1 ч.л;
- приправа “Італійські трави” 1 ч. л;
- сухарі для панірування 100 г;
- борошно пшеничне 50 г;
- сіль за смаком;
- перець чорний мелений за смаком;
- олія 70-100 г для смаження.
Соус:
- сметана 20% жирності 125 г;
- майонез 50 г;
- часник 2 зубчика;
- кріп 30 г.
Приготування
Кабачки нарізаємо вздовж на слайси завтовшки 3-5 мм. Молоточком для відбивних злегка відбиваємо скибочки кабачків боком із товстими зубчиками. Після цієї процедури кабачки краще просмажаться, а їх смак стане ніжнішим і соковитішим у результаті.
Підготовлені кабачки складаємо в миску, солимо і перчимо до смаку. Перемішуємо та залишаємо на столі при кімнатній температурі на 10-15 хвилин.
Для цього рецепту найкраще підійдуть невеликі за розміром молоді кабачки. Чистити із зовсім не обов’язково, насіння видаляти також не потрібно.
Для паніровки панірувальні сухарі змішуємо з борошном.
В окремій мисці збовтуємо яйця з паприкою, приправою «Італійські трави», додаємо сіль та мелений перець за смаком. Сир натираємо на дрібній тертці та змішуємо з яйцями.
Для панірування та кляру беріть такий посуд, щоб зручно було обвалювати та вмочувати досить довгі скибочки овочів.
На сковороді розігріваємо невелику кількість олії.
Кожну скибочку кабачка обвалюємо в паніровці із сухарів, потім добре обмочуємо в клярі і викладаємо на розігріту сковороду. Смажимо відбивні з кабачків на невеликому вогні з двох боків до золотистої скоринки.
Обсмажені відбивні з кабачків знімаємо на паперовий рушник, щоб видалити надлишки жиру.
Для соусу змішуємо майонез, сметану, додаємо дрібно нарізану зелень свіжого кропу та пропущений через прес часник. Все перемішуємо і подаємо на стіл разом із кабачками.
Кабачки як гриби
Такі кабачки ви ще не коштували: швидко і смачно!
У цих кабачків смак практично, як у грибочків по-корейськи. Пікантна заправка додасть страві гостроти і неповторний аромат. Вся ваша родина буде задоволена, поласувавши такими незвичайними і смачними кабачками. І наступного разу ви захочете приготувати подвійну порцію.
Інгредієнти:
- кабачок – 1 шт.;
- паприка – 1 чайна ложка;
- борошно – 1 столова ложка;
- соняшникова олія – 1 столова ложка;
- соєвий соус – 1 столова ложка;
- гірчиця – 0,5 чайної ложки;
- часник – 1 зубчик;
- сіль – 0,5 чайної ложки;
- приправа для шашлику – на ваш смак;
- кріп – на ваш смак.
Приготування
Кабачок миємо, чистимо і нарізаємо вздовж смужками. Ріжемо поперек соломкою.
Відправляємо нарізані кабачки в об’ємну скляну миску. Посипаємо їх паприкою і борошном. Ретельно перемішуємо суміш.
Поливаємо сковорідку олією, розжарюємо і викладаємо туди наші кабачки в борошні і паприці. Обсмажуємо їх, помішуючи, на сильному полум’ї до появи золотистої скоринки.
Беремо мисочку, кладемо туди соєвий соус, гірчицю, натираємо на дрібній тертці часник, солимо, всипаємо приправу для шашлику і дрібно нарізаний кріп. Ретельно перемішуємо.
Викладаємо кабачки в скляну миску, додаємо туди приготовану заправку. Старанно перемішуємо.
Прекрасна літня страва готова!
Салат з кабачками по східному
Ще одна чудова літня закуска з кабачками, яка нікого не залишить байдужим.
Інгредієнти:
- кабачки – 2 шт;
- сіль – 5 г.
Настоюємо 20 хвилин у друшляку, що стекла зайва рідина. Тим часом готуємо решту складу салату:
- петрушка – 20 г;
- цибуля – 2 головки;
- морква – 2 шт;
- гриби – 100 г;
- солодкий перець, червоний – 1 шт;
- солодкий перець, жовтий – 1 шт;
- гостра паприка – 4 г;
- часник – 2 зубчики;
- оцет – 5 мл;
- чорний перець – 3 г;
- коріандр – 5 г;
- цукор – 7 г;
- кунжут – 10 г;
- соєвий соус – 10 мл.
На пательні підсмажуємо моркву, цибулю, перець і гриби. Потім перемішуємо все, заправляємо спеціями, часником і соєвим соусом. Маринуємо 3 години. Готовий салат посипаємо кунжутом.
Мариновані кабачки до м`яса
Мариновані кабачки зі свіжою зеленню і зеленою цибулею, будуть прекрасним доповненням до різних м’ясних страв на пікніку або до вечері.
Інгредієнти:
- кабачки, огірки, морква по 2 шт;
- кріп і зелена цибуля по хорошому пучку;
- часник, 2 зубчики;
- кунжут обсмажений, 1 ст.л;
- оцет яблучний, 80 мл;
- олія, 60 мл;
- перець чилі за смаком;
- сіль, 1 ч.л;
- перець і спеції;
- цукор, 0.5 ч.л.
Приготування
Кабачки і моркву тремо на тертці для корейської моркви. Огірки теж тремо таким чином.
Ріжемо кріп і зелену цибулю, змішуємо з кабачками, морквою, огірками, пропущеним через прес часником і олією, оцтом, чилі, сіллю. Всю масу добре вимішуємо і перекладаємо в банку, трамбуємо і заливаємо соком.
Відправляємо в холодильник на 4 години настоюватися. Періодичні перевертаємо банку, щоб маринад просочував овочі.
Салат виходить свіжим, хрустким, дуже ароматним і смачним, для шашлику дуже вдале доповнення. При подачі посипаємо обсмаженим кунжутом. Смачного!
Чим корисні кабачки? 5 переконливих причин їх вживати
- Дуже ніжна м’якоть кабачків, яка містить харчові волокна, важливі для травлення. Кабачки, приготовлені у вигляді запіканок, суфле або на пару, можна вживати навіть під час загострення проблем з травленням (в тих випадках, коли потрібна медична дієта).
- Містять калій, який потрібен для роботи серцевого м’яза, а також при відновленні після хвороб.
- Ще одна велика перевага, яку має кабачок –користь для нервової системи, адже він містить важливе для її здоров’я поєднання вітаміну В6 і магнію.
- Всього 100 г кабачка забезпечують 100% денної потреби у кремнії. Цей компонент бере участь у виробленні колагену в організмі. Колаген відповідає за пружність шкіри і здоров’я суглобів.
- Ще одна перевага і користь кабачків – вміст кобальту. Цей мікроелемент бере участь в обміні речовин і синтезі амінокислот, а також потрібен для здоров’я підшлункової залози.