30.04.2024
Новини Політика

Постійна депутатська комісія обласної ради забракувала приєднання трьох сільрад до Тернопільської МТГ

Постійна депутатська комісія Тернопільської обласної ради відхилила проект сесійного рішення, яким планувалося внести зміни в Перспективний план Тернопільської області. Зокрема, розглядалися звернення сільських рад, які дали згоду на приєднання до громади обласного центру.

Запропоновані зміни до Перспективного плану

У Тернопільську ОДА надійшли пакети документів на приєднання до Тернополя від Городищенської, Висиповецької та Нестерівської сільських рад Зборівського району. А також, ще від декількох громад інших сіл, які вирішили змінити своє підпорядкування центрам ОТГ. Тобто не так, як передбачено Перспективним планом.

Читати по темі: Заповідник децентралізації: віддалені села Тернопільської ОТГ

Щодо змін в Перспективний план на засіданні постійної депутатської комісії Тернопільської обларади з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, будівництва, дорожнього та житлово-комунального господарства доповідав Володимир Харченко. Він –начальник  Управління містобудування та архітектури Тернопільської ОДА.

– Змінами до перспективного плану передбачається Глибочецьку сільську раду Борщівського району виключити зі складу Більче-Золотецької проектної громади та включити до складу Борщівської проектної громади. Підстава: Глибочок в нас розміщений на стику чотирьох ОТГ, ми, приймаючи  перспективний план віднесли дану громаду по принципу доцільності до Більче-Золотецької, так як вона малочисельна і вважали, що її необхідно розширити.  Але громада села Глибочок прийняла сесійне рішення, висловила бажання приєднатися до Борщівської ОТГ. Ми зобов’язані прислухатися до волевиявлення громади.

Володимир Харченко

Також Володимир Харченко зауважив, що прислухатися потрібно ще до громад Зборівщини.

– Городищенську сільську раду Зборівського району виключити із складу Залозецької проектної громади і включити до складу Тернопільської проектної громади. Знову ж таки є відповідне рішення Городищенської громади, Тернопільська дала згоду. Висиповецька, Нестерівська сільські ради виключити зі складу Озернянської проектної громади і включити до складу Тернопільської. Мшанецьку сільську раду виключити зі складу Залозецької і включити до складу Білецької проектної громади. Там стояло питання чи до Тернополя, чи до Білої. Був схід громади і в переважній більшості прийнято рішення щодо приєднання до Білецької ОТГ. Білецька своїм рішенням погодили прийняти Мшанець до себе.

У Лановецькому районі теж декілька сіл вирішили поміняти приналежність до громад. За словами Володимира Харченка, це є Снігурівська та Чайчинецька сільські ради. Їх планується виключити з Борсуківської проектної громади і приєднати до Ланівецької ОТГ.

Крім того, Володимир Харченко зауважив, що згодом буде ще близько двадцять звернень сільських рад, які виявили бажання приєднатися до тих чи інших центрів ОТГ не так, як передбачено перспективним планом.

Попри підготовлені названими громадами пакети документів з їхніми волевиявленнями, п’ять депутатів обласної ради вирішили не погоджувати проект рішення. Між ними та Володимиром Харченком почалася тривала суперечка. Питання обговорювалося довго з очевидним нерозумінням депутатів процесу децентралізації.

Основні тези під час засідання постійної комісії

Депутат від ВО «Свободи» Володимир Бобко зауважував, що перехід двох сільрад від Озернянської ОТГ до Тернополя послабить фінансової можливості першої. Крім того, проект рішення він отримав напередодні в 16.00 і не встиг ознайомитись.

– Озернянська громада й так бідна. Ми заберемо ще кілька сіл. Я отримав ці матеріали в четвертій годині вечора. Коли я їх мав перевірити? – сказав він.

На фото справа: Володимир Бобко

Депутат Іван Навольський  (фракція облради  «Радилькальна партія Олега Ляшка» – прим.) наголошував на тому, що занадто часто сесія вносить зміни в Перспективний план. Такий процес він назвав «безладом».

– Я не буду за це питання голосувати. Сформувати зміни один раз. Так не може бути. Або давайте комісія виносить питання: подається заяви до такого-то числа на створення громад, чи як би правильно сказати, і більше не приймається. А так будуть люди далі ходити. Одного разу я вже казав: якщо ви принесли заяви, то дайте мені експертне заключення, що це є підписи тих громадян. А я можу сумніватися. Ми заганяємо себе в глухий кут. Це безлад, інакше я не знаю як назвати.

Їхній думці апелював заступник голови обласної ради Любомир Крупа.

– Ви пам’ятаєте як тяжко приймався Перспективний план і що відбувалося тоді в сесійному залі? Якщо закон голосить про добровільне об’єднання громадян, то це має бути добровільне об’єднання громад. Нас вибрали люди, щоб ми їх захищали.  Якщо економічно, соціально, історично вони себе в’яжуть з цією громадою,  то не вправі нам, депутатам, казати «ні, люди, ви не праві, ми вище, ми розумніші».

Своє слово сказав при обговорені обласний депутат, який не входить в комісію з питань децентралізації, «свободівець» Олександр Башта.

– Я противник з першого дня, коли ота вакханалія під назвою «децентралізація» розпочиналася. Якщо немає кінцевого розуміння, кінцевої мети того процесу, його не варто починати. Тому на сьогоднішній день те, що є, вже якось хай собі існує.

Попри багате обговорення всіх «за» і «проти», конкретних пропозицій від членів комісії не прозвучало.

Голова комісії, депутат облради, Роман Василіцький (фракція «Об’єднання «Самопоміч») намагався раз по раз ставити проект сесійного рішення на голосування, щоб комісія рекомен проект. Але знову присутні заходили в полеміку. «Безлад», «вакханалія», «отримав документи ввечері», «голосувати не буду», «це волевиявлення громад, люди на місцях краще знають, до якої громади приєднуватися», «на цій сесії пропускаємо, перенести питання до наступної сесії» і тому подібне.

– До яких пір ми будемо створювати громади? – питав Іван Навольський.

Тож в підсумку годинного обговорення комісія повним складом присутніх утрималася від першої пропозиції Романа Василіцького, а саме рекомендувати сесії Тернопільської обласної ради схвалити запропоновані зміни.

Друга пропозиція прозвучала так: «Рекомендувати Тернопільській обласній державній адміністрації доопрацювати проект змін до Перспективного плану і подати пакетно з рішеннями інших громад», волевиявлення і пакети документів від яких найближчим часом очікується.

За таку пропозицію проголосували усі одноголосно.

Склад постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, будівництва, дорожнього та житлово-комунального господарства:

Роман Василіцький – «Об’єднання «Самопоміч» – голова комісії;
Володимир Бобко – ВО «Свобода»;
Андрій Василишин – ВО «Свобода»;
Іван Навольський – Радикальна партія Олега Ляшка;
Надія Заріцька – ВО «Батьківщина»;
Інна Вовчок – «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (на засіданні комісії була відсутня).

Повне відео засідання:


Перейти до панелі інструментів