30.04.2024
Новини

“Записки писала одна і та ж людина”. Що нового у справі про замах на вбивство ректора Крисоватого

Замах на вбивство ректора Тернопільського національного економічного університету Андрія Крисоватого залишається одним із нерозкритих злочинів минулого року. Про розслідування цієї справи розповів під час прес-конференції начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. 

– На жаль, ми не оголосили нікому підозри у вчиненні цього злочину, – каже він. – Ми маємо велику кількість доказової бази і повірте, що людина, яка вчинила цей злочин, рано чи пізно нам попадеться. Доказова база зафіксована якісно. Не можу багато говорити, але скажу: є в нас  і почерк, і ДНК, і відбитки пальців, і відеоспостереження, і інші докази, нікуди злочинець від нас не дінеться. Але на жаль, поки що та робота, яку ми проводили, вона скажемо так, не дає результату для того, щоб оголосити підозру. Ми перевіряли багато версій: і атовці, і сапери, і мінери, і радикальні групи, і різні корпуси, і будь-хто, хто міг мати якість конфліктні ситуації і піти на такий злочин, – раніше судимі і ті, які притягувалися за аналогічне. В цьому напрямку ми працюємо, але поки що похвалитися нічим не можу. 

У поліції підтверджують серійність подібних злочинів у Тернополі. За місяць до трагедії з ректором – третього серпня 2019 року вибухівку у вигляді пакунка залишили на капоті авто дружини екс-заступника міського голови Володимира Камінського. Пакунок з припаркованого NISSAN QASHQAI взяв перехожий, від вибуху чоловік отримав травму руки. Разом з вибухівкою також була записка. Після вибуху на подвір’ї ректора також знайшли записку . Її зміст: “Подарунок від нас, memento mori, ректор, memento mori” (пам’ятай про смерть – ред.).

– Почеркознавча експертиза підтвердила те, що в обох випадках  біля підривних елементів були листи, написані однією і тією ж самою особою, – повідомив Олександр Богомол. 

Ще одна вибухівка була залишена у парку “Топільче” у травні 2019 року. На щастя, тоді не постраждав ніхто. Правоохоронці кажуть, що це справа рук однієї людини. 

– Ми думаємо, що це наш зривач тренувався, тому що жертви як такої не було і ціленаправленого вибуху не було.  Якість зробленої вибухівки була досить низька і вона не мала б відповідного вибухового ефекту, – прокоментував пан Богомол. – Але цей зловмисник удосконалився і маємо такі наслідки.

Нагадаємо, вибух, у якому постраждав ректор ТНЕУ та його дружина стався о 7.50 4 серпня 2019 року у селі Петриків Тернопільського району.

Перейти до панелі інструментів