24.10.2024
Новини Скандал

Через флагшток на Замковій горі судитимуть колишнього директора Кременецько-Почаївського ДІАЗу

Понад три роки тому встановлення майже 40-метрового флагштока на території пам’ятки архітектури державного значення викликало у Кременці та серед історичної спільноти гучну реакцію. Та розмір не завжди має значення. Адже під час спорудження конструкції зруйнували культурні шари, фундаменти будівель 15-16 ст.. Відтак, історія отримала продовження і тепер винні постануть перед судом, – інформують у пресслужбі обласної прокуратури Тернопільщини.

“Прокурори Кременецької окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) щодо колишнього директора державного історико-архітектурного заповідника.

За даними слідства колишній керівник установи незаконно надав письмову згоду одному із благодійних фондів на проведення робіт щодо встановлення флагштока на горі Бона.

При виконанні вищевказаних робіт пошкоджено обʼєкт археологічної спадщини в межах памʼятки національного значення «Замок. Руїни IX–XVI ст.». Збитки, завдані історико-архітектурному
заповіднику становлять понад 726 тис. грн.

Розслідування здійснювали слідчі поліції”, – йдеться у повідомленні прокуратури.

Варто згадати, що цим сумнівним “досягненням” на Тернопільщині дуже пишалися. Адже воно зафіксоване «Книгою рекордів України» (категорія «Розміри, вперше»). Організаторами ініціативи виступили БО «Фонд Михайла та Мар‘яни Головко», Тернопільська обласна рада та міська рада Кременця.

Нагадаємо, тоді “Терміново” зверталося за коментарем щодо законності встановлення флагштока до директора ДІАЗу. Та жодних пояснень журналісту не надали. Також скерували запит у департамент культури та туризму Тернопільської ОДА. Там наше звернення перенаправили “за належністю для розгляду в межах компетенції”, звідки відповіді теж не дочекалися. Тож тепер своє слово скаже суд.

Тим часом конструкція стирчить на Замковій горі гола. Раніше казали: “вітром здуло”, тепер, очевидно, прапор зняли у зв’язку кримінальною справою.

Перейти до панелі інструментів