22.10.2024
Новини Промо

Захворювання сітківки: чи можливо зберегти зір?

Сітківка — тонка нервова тканина, розташована на внутрішній поверхні ока, яка відповідає за сприйняття світла і передачу зображення в мозок. Будь-яке пошкодження може серйозно вплинути на якість зору або навіть призвести до його втрати. Однак завдяки сучасним методам лікування та профілактики можна вчасно діагностувати і зберегти здоров’я очей. Наприклад, на сторінці https://novyizir.ua/posluhy/lazerne-likuvannya-sitkivky/ легко записатися на профілактичне обстеження і корекцію зору.

Поширені захворювання сітківки

Існує кілька патологій сітківки, які діагностують частіше за все. Вони характерні для пацієнтів різних вікових категорій і в більшості випадків є набутими. Розглянемо кожен варіант детальніше.

  1. Діабетична ретинопатія. Підвищений рівень глюкози в крові спричиняє пошкодження кровоносних судин сітківки, що може призвести до крововиливів, набряку та утворення нових слабких судин, які можуть лопатися.
  2. Відшарування сітківки. Це серйозний стан, здатний призвести до втрати зору, якщо не вжити негайних заходів.
  3. Макулярна дегенерація. Вікове захворювання, яке викликає пошкодження центральної частини сітківки, відповідальної за чіткий зір в прямому напрямку, розпізнавання деталей.
  4. Ретиніт пігментний. Генетичне захворювання, що викликає прогресивне погіршення зору через пошкодження фоторецепторів сітківки.

Дуже важливо своєчасно виявляти такі патології, оскільки вони здатні призвести до повної втрати зору. На пізніх етапах відновити здоров’я очей стає неможливим.

Методи лікування

Лікування сітківки залежить від типу захворювання та його стадії. Тут важлива не тільки кваліфікація лікаря, а й наявність в клініці відповідного обладнання.

Лазерна коагуляція – один з найбільш універсальних і ефективних способів лікування. Він є особливо актуальним при діабетичній ретинопатії та відшаруванні сітківки. Лазер використовується для «запаювання» пошкоджених ділянок нервової тканини або зупинки крововиливів.

Також деякі форми макулярної дегенерації піддаються лікуванню за допомогою інтраокулярних ін’єкцій препаратів та фотодинамічної терапії. У більш рідкісних випадках проводять класичне хірургічне втручання.

Показання та протипоказання до лазерної терапії

Лазерна терапія є найбільш розповсюдженим способом лікування сітківки. Проте її застосування має свої показання та протипоказання. Найбільш виправдана така процедура при діабетичній ретинопатії, відшаруванні сітківки, макулярному набряку.

Однак в деяких випадках лазерне втручання не використовують. Це, наприклад, останні стадії порушень зору, запальні процеси ока, надто тонка сітківка. Тому перед призначенням лазерної терапії лікар уважно оцінює стан здоров’я пацієнта.

Профілактика захворювань сітківки

Гарантовано убезпечитися від захворювань сітківки неможливо. Проте сучасна медицина дозволяє деякі з них попередити, а розвиток інших уповільнити. Регулярні огляди в офтальмолога, захист очей від УФ- випромінювання, контроль рівня цукру (при діабеті), відмова від куріння і дотримання правил здорового харчування допоможуть зберегти гострий зір.

Перейти до панелі інструментів