28.03.2024
Промо

Як не дати страху зруйнувати своє життя

Страх може бути що калічать. Побоювання невдачі, відмови або просто невідомості може паралізувати нас. Замкнені у своєму власному розумі, ми можемо бути замкненими в кутку, відчуваючи себе нереалізованими та розчарованими. З іншого боку, страх є певною метою. 

З погляду виживання, страх утримує нас від дій, які можуть бути небезпечними, наприклад, від стрибка з висоти 16-поверхового будинку. Спасибі, страх висоти. Страх також може бути чудовим мотиватором: якщо спрямувати енергію в потрібне русло, то страх не досягти мети або не реалізувати задумане може змусити нас рухатися вперед. Наприклад, страх програти в азартні ігри онлайн казино зможуть вам допомогти виграти.

Ось кілька істин про страх, які допоможуть вам використати його, а не дозволяти йому керувати вами.

  • Страхи ірраціональні та суб’єктивні;
  • швидше за все, ваші страхи не збудуться;
  • страх необхідно прийняти.

Усвідомте, що більшість ваших страхів ірраціональні

Наш розум іноді марить і проектує. Ми маємо величезну здатність до домислів, уяви та здивування. Це може бути перевагою, оскільки творчість є джерелом інновацій. Але це може заважати, коли те, що ми собі уявляємо, викликає страх. Ми можемо уявити найгірші сценарії. Елемент “що якщо” може збити нас з пантелику і змусити не діяти.

Деякі уми схильні затримуватися на каламутній стороні “що, якщо” більше, ніж інші. У певний момент ви просто повинні усвідомити, що те, про що ви думаєте, досить надумано, і відпустити це. Замість того, щоб піддаватися цьому жаху, просто проаналізуйте те, чого ви боялися в минулому, але що так і не здійснилося, це допоможе вам подолати нинішні страхи. Як тільки страх визнається нереальним, перешкода усувається, і ви рухаєтеся вперед.

 

Зрозумійте, що навіть ваші раціональні страхи, швидше за все, ніколи не здійсняться

Навіть якщо наші страхи засновані на реальності і вважаються певною мірою раціональними, більша частина життя – це боротьба у свідомості. Більшість тих сценаріїв, про які ми мріємо, ніколи не здійсняться. Насправді навіть близько немає.

Для тих з нас, кому вдається тримати себе в руках, думаючи про можливості нашого майбутнього, давайте пам’ятати, що це лише можливості. Більшість сорому, ганьби, жахливих форм хвороби та смерті, про які ви міркуєте, з вами не станеться. Трагедії у житті зазвичай непередбачувані і неминучі. Тому перестаньте руйнувати своє життя, переймаючись цим!

Прийняття цього факту не тільки допоможе вам розслабитися загалом, але, можливо, навіть допоможе ризикнути по-новому. Без відчуття загибелі, що насувається, ви зможете відчути життя більш яскравим чином.

Прийміть, що іноді ви відчуватимете справжній страх, але ви впораєтеся з ним

Погані речі трапляються навіть із найкращими, найобережнішими та найздоровішими з нас. Але навіть коли ми усвідомлюємо страх у тій чи іншій формі, він, швидше за все, не такий поганий, як ми думали. Отже, ви повністю провалили співбесіду, хлопець, з яким ви зустрічалися, все ще зустрічається зі своєю колишньою дівчиною, або жахливий виконавчий помічник. Навіть якщо ці речі можуть бути болючими в даний момент, все, що завгодно, крім самої смерті, в буквальному сенсі не є кінцем світу.

Ви впораєтеся. Ви впораєтеся. І зрештою ці кошмари, які стали реальністю, справді втрачають свою гостроту. Найчастіше все виявляється не так погано, як ви боялися, а якщо і трапляється, то, як правило, згодом не так страшно. Ви здивуєте себе своєю правдивістю, навіть перед лицем справді жахливих речей.

Пам’ятайте, що усвідомлення страхів допоможе вам удосконалюватися

Саме цей дещо болісний досвід допомагає нам визначити, чого ми не хочемо. Можливо вам не підходить енергетика офісу, в який ви прийшли на співбесіду; плаксивий, артистичний хлопець виявився не таким, яким ви його собі уявляли; або бути чиїмось особистим слугою – це не для вас. Бувають речі й гірші.

Знайте, що ви чудово впораєтеся з тим, що відкладаєтеся через страх.

Іноді доводиться вчитися. Не дозволяйте цьому лякати вас. Насправді, якщо ви боїтеся – значить вам кинутий виклик або ви пробуєте щось нове, це чудово! Дискомфорт – це побічний ефект зростання.

Справа в тому, що те, чого ви вже навчилися в житті, розвивається саме по собі, підживлюючи нові завдання в міру їхнього освоєння. І ви маєте величезну здатність засвоювати нову інформацію. Існує дуже мало того, чого ви не можете навчитися, і, щиро кажучи, ви, мабуть, вже чудово це вмієте. Єдине, про що ви шкодуватимете – це про те, що не почали раніше. Невеликий стрес, невеликий дискомфорт – все це пройде. Але надолужити втрачений час? Це досить складно. Просто зробити це. Все буде добре.

Перейти до панелі інструментів