26.04.2024
Промо

Бензовози для транспортування світлих нафтопродуктів: види та особливості

Щоб автозаправні станції могли успішно реалізовувати бензин та інші види нафтопродуктів, їх потрібно попередньо доставити на об’єкт. Для таких цілей використовуються бензовози. Це спеціалізована техніка з цистерною, розташованою на рамі причепа або напівпричепа. Компанії, які мають мережу автозаправок, купують свої бензовози, за допомогою яких виконується транспортування паливних матеріалів. За необхідності доставки палива до безпосередньої техніки для її заправки в польових умовах використовуються паливозаправники.

Різновиди бензовозів

Бензин належить не тільки до категорії світлих видів нафтопродуктів, але також є легкозаймистим та однією з найнебезпечніших речовин. Саме тому до процесу його транспортування висуваються дуже жорсткі та суворі вимоги. Основний акцент робиться на бензовози та їх конструктивні особливості. Такі агрегати класифікуються на наступні різновиди:

  1. Причіп-цистерна — є рамою з шасі, у яких не менше двох осей, оснащених спеціальною зчіпкою. Зазвичай як тягачі для таких причепів використовуються бензовози паливозаправники, до яких кріпиться пристрій.
  2. Напівпричіп-цистерна – найпоширеніший вид місткостей для транспортування бензину та інших видів світлих нафтопродуктів. Складається з рами з цистерною, а також оснащується підкатним візком із закріпленим шкворнем. З’єднуються вони з тягачами, а в залежності від об’єму цистерни можуть мати дві та більше осі колісних шасі.
  3. Паливозаправники — вантажний автомобіль з цистерною на власному шасі. Об’єм місткості зазвичай менше, ніж у причепів та напівпричепів. Основна перевага таких агрегатів у тому, що вони можуть експлуатуватися в польових умовах, щоб дістатися техніки для її заправки.

Компанії, які розглядають необхідність купити бензовоз, вибирають відповідні варіанти пристроїв на підставі таких параметрів, як об’єм цистерни, матеріали виготовлення (впливає не лише на вартість техніки, а й на споряджену масу), вантажність, кількість секцій та інше.

Основні вимоги щодо безпеки техніки

Сучасні бензовози розробляються з суворим дотриманням всіх вимог безпеки. Особливою популярністю користується техніка від компанії Everlast, яка доводить свою ефективність, надійність та довговічність вже багато років. Основні вимоги, що враховуються при виробництві, – це:

  • наявність поручнів для доступу до заливних горловин;
  • екранована проводка, що виключає можливість виникнення іскор при замиканні;
  • наявність іскрогасників на вихлопних трубах;
  • обов’язкова комплектація пристроїв системами безпеки, у тому числі піском, вогнегасниками та заземленням;
  • використання проблискових маячків.

Бензовози є одними з найпопулярніших агрегатів, до вибору яких для покупки важливий відповідальний підхід.

Перейти до панелі інструментів