20.09.2024
Новини

НСЗУ перевірила лікарні Тернопільщини: у Кременці та інших містах знайшли серйозні порушення

У Тернопільській області Національна служба здоров’я України (НСЗУ) провела моніторинг роботи закладів охорони здоров’я за Програмою медичних гарантій (ПМГ). Голова НСЗУ Наталія Гусак наголосила на важливості дотримання надавачами послуг умов договору з НСЗУ.

НСЗУ здійснює два види моніторингу:

Автоматичний – постійний дистанційний аналіз медичних записів в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Фактичний – моніторингові візити до медзакладів або аналіз їхніх документів при виявленні ймовірних порушень або наявності скарг від пацієнтів.

Результати моніторингу по містах:

Кременець

У Кременецькій опорній лікарні виявлено низький рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів. У першому кварталі 2024 року з 128 пацієнтів з інсультом тромболітичні препарати застосовували лише у двох випадках.

Читайте також: Знову звільнили директора Кременецької лікарні Павла Кісіля

Чортків

У Чортківській центральній міській лікарні відсутня інформація в ЕСОЗ про ліцензію наявного обладнання з нейровізуалізації.

Бережани

Бережанська центральна міська лікарня приймала пологи, не маючи відповідного договору з НСЗУ. За перший квартал 2024 року прийнято 18 пологів, з яких два випадки – кесарів розтин.

Копичинці

Копичинецька комунальна лікарня також приймала пологи без відповідного договору з НСЗУ. За перший квартал 2024 року прийнято 33 пологи, третина з яких – кесарів розтин.

Борщів

У Борщівській міській лікарні за перший квартал 2024 року прийнято менше 50 пологів (48 пологів, 27% – кесарів розтин).

Заліщики

У Заліщицькій центральній міській лікарні за перший квартал 2024 року також прийнято менше 50 пологів (40 пологів, 18% – кесарів розтин).

Тернопіль

У двох тернопільських лікарнях виявлено необґрунтовані електронні медичні записи (ЕМЗ) щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій”:

  • Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня (109 ЕМЗ)
  • Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер (51 ЕМЗ)

Наталія Гусак підкреслила важливість моніторингу для захисту права пацієнтів на безоплатне лікування та контролю цільового використання бюджетних коштів медзакладами.

Перейти до панелі інструментів