08.07.2024
Новини Оперативно

Відсутність світла від 12 до 18 годин на добу: телеграм-канали розносять новий фейк

В українських телеграм-каналах почало масово поширюватися повідомлення про нібито впровадження “зонової системи відключень” електроенергії по всій Україні. Згідно з цією  інформацією, міста будуть поділені на зони з різною тривалістю відключень – від 12 до 18 годин на добу.

НЕК “Укренерго” офіційно спростувала ці чутки, назвавши їх черговим фейком та інформаційно-психологічною операцією (ІПСО). Компанія наголошує, що такі повідомлення не мають під собою жодних підстав і є спробою залучити нових підписників на анонімні телеграм-канали.

“Укренерго” нагадує, що вимушені відключення електроенергії спричинені виключно ракетно-дроновими атаками з боку Росії. Компанія закликає громадян користуватися лише офіційними джерелами інформації щодо ситуації з електропостачанням, зокрема сторінками Укренерго, Міністерства енергетики та обласних енергетичних компаній.

Експерти з інформаційної безпеки попереджають, що подібні фейки можуть мати на меті посіяти паніку серед населення та підірвати довіру до офіційних джерел інформації. Вони рекомендують критично ставитися до повідомлень з неперевірених джерел та завжди перевіряти важливу інформацію на офіційних ресурсах відповідальних організацій.

Перейти до панелі інструментів