27.07.2024
Новини Оперативно

Як вирахувати розмір субсидії і куди звернутись для її оформлення: проста інструкція

Незважаючи на війну, Україна продовжує підтримувати найбільш вразливі верстви населення через програму житлових субсидій. Субсидія призначається тим домогосподарствам, де платіж за комунальні послуги перевищує встановлений обов’язковий платіж, який розраховується індивідуально. Про це повідомляє “Терміново” з посиланням на Мінсоцполітики.

Оформити субсидію можуть зареєстровані мешканці, орендарі, внутрішньо переміщені особи, які фактично проживають у помешканні, опікуни/піклувальники неповнолітніх чи недієздатних осіб, індивідуальні забудовники. При розрахунку враховуються доходи усіх зареєстрованих/задекларованих осіб, крім тих, хто понад 60 днів перебуває за кордоном.

Розмір субсидії – різниця між вартістю комунальних послуг з нормативом споживання та обов’язковим платежем, який залежить від середньодушового доходу домогосподарства.

Для оформлення субсидії можна подати спрощене звернення через різні канали (пошту, портали, центри обслуговування) або заповнити заяву і декларацію. Потрібно вказати склад родини, адресу, тип субсидії та реквізити для зарахування.

У разі відмови є 14 днів на виправлення помилок у даних. Для отримувачів субсидії під час опалювального сезону перерахунок на літо здійснюється автоматично, але зміни потрібно повідомляти до ПФУ.

Як розраховується розмір субсидії? 

Розмір субсидії – це різниця між вартістю всіх комунальних послуг з урахуванням соціального нормативу та розміром обов’язкового платежу. Щоб визначити обов’язковий платіж, треба середньомісячний сукупний дохід домогосподарства помножити на обов’язковий відсоток платежу.  

Обов’язковий відсоток платежу також обчислюється за формулою. Для цього середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів родини і визначають дохід на одну особу. 

Потім його ділять на розмір прожиткового мінімуму – з 1.01.2024 р. він становить 2920 грн. Результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії), а потім множиться на 15% (базова норма плати за послуги).  

Куди звернутись для оформлення субсидії?

Наразі діє спрощений механізм звернення за житловою субсидією, без збирання довідок і витрачання часу на заповнення декларації. Заявник може подати спрощене звернення, а заяву і декларацію оформить Пенсійний фонд України на підставі інформації, яка наявна з офіційних реєстрах.

Податиспрощене звернення для призначення субсидії (або заяву та  декларацію, якщо ви вирішили подати повний пакет документів) можна:

·         поштою або особисто в одному з сервісних центрів Пенсійного фонду України (ПФУ);

·         через портал електронних послуг (обрати опцію “Заява на житлову субсидію чи пільгу”) або мобільний додаток ПФУ;

·         через портал Дія (ввівши у пошуку “Заява на субсидію”);

·         у центрах надання адміністративних послуг;

·         через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Для заповнення заяви треба мати кваліфікований електронний підпис (КЕП). 

Отримати КЕП можна в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів

Перейти до панелі інструментів