27.07.2024
Новини

Дефіцит підручників чекає школярів уже наступного навчального року: директор “Фактор-Друку” розповів про атаку на поліграфію у Харкові

книжки НУШ 5 6 клас

23 травня у Харкові росіяни розбомбили частину типографії “Фактор-Друк”, яка забезпечувала велику частину потреб українського ринку книговидання. Через це він може зменшитись на 40%. 

Про це розповів Сергій Політучий, президент холдингу “Фактор-Друк”, передає “Голос Америки”. За оцінками самого холдингу, у результаті атаки вони отримали 5-6 мільйонів євро прямих збитків. Це будівлі, машини, самі книжки.

І до цього обстрілу типографія не могла задовільнити всі потреби видавців, адже з початку війни кількість працівників скоротилась у 6 разів.

“Тобто, як будуть завтра наші видавці виходити з цієї ситуації, я не можу собі уявити, тим більше, що ми не можемо друкувати і виробляти ці книги у Польщі чи десь ще. Це можливо, але дуже-дуже дорого і я не впевнений, що це можливо швидко.

До війни ми друкували книжкову продукцію, і взагалі різноманітну продукцію, для 16 країн Європи і навіть один чи два рази ми друкували для Сполучених Штатів,” – йдеться у повідомленні.

Протягом 4-6 місяців типографії працювати не будуть. І це в кращому випадку, якщо знайдуть гроші на відновлення. Політучий вважає, що росіяни поцілили у друкарню не випадково, а цілеспрямовано – для знищення культури і виховання.

“Ми друкуємо багато підручників, щоденників, дуже багато друкуємо для шкіл книжок. Але найбільше – це література художня на науково-популярна.

Зараз ми друкуємо приблизно 400-500 тисяч книжок у твердій обкладинці в місяць. До війни ми друкували мільйон – мільйон двісті у твердій обкладинці. Тому це серйозна втрата,” – йдеться у повідомленні.

Школи відчують на підручниках те, що типографії немає. Звісно, є й інші, але вони не зможуть забезпечити усі потреби освіти. А якщо зважати на те, що і цього навчального року в Україні були серйозні проблеми з підручниками, особливо за програмою НУШ для 5-6 класів, то цього року й поготів виникне дефіцит книг для школярів.

Перейти до панелі інструментів