29.03.2024
#шо_там_у_влади Новини

Гройсман піде у відставку

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман оголосив, що у середу подасть у відставку, повідомляє BBC News Україна.

“Уряд складає повноваження перед новобраною Радою, але я прийняв для себе рішення подати у відставку після проведення у середу чергового засідання уряду”, – зазначив він, коментуючи заклик президента Володимира Зеленського до уряду піти у відставку.

Володимир Гройсман також наголосив, що президент Зеленський сьогодні “взяв на себе всю відповідальність перед тими загрозами, які стоятимуть перед Україною у майбутньому”.

“Мені не соромно, як ми реагували на виклики кризи. На сьогодні країна у доброму стані. Маємо валютні резерви понад 20 млрд доларів. Ми провели реформу децентралізації, збільшили місцеві бюджети, втричі підвищили мінімальну заробітну плату”, – додав прем’єр.

Він також повідомив, що має намір сформувати в новому скликанні Верховної Ради “команду професіоналів”.

Згідно з Конституцією, звільнити прем’єр-міністра може тільки Верховна Рада. Звільнення голови уряду тягне за собою відставку всього Кабміну.

За законом, відправлений у відставку уряд продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів.

Амбіції прем’єра

Володимир Гройсман раніше оголосив, що братиме участь у парламентських виборах.

В минулі кілька місяців рекламні банери від імені нової політичної сили під назвою “Українська стратегія” заполонили міста по всій Україні. На них – не лише гасла, а й підпис “Гройсман”.

Рух “Українська стратегія” позиціонує себе як силу, що підтримує чинного прем’єра, але поки що сам він, хоч і заявляв, що піде на вибори із новою політичною силою, не називав її.

Про свої амбіції Володимир Гройсман непрямо оголосив незадовго до другого туру голосування на виборах президента. Він сказав, що Верховна Рада потребує “розумної більшості, розумної коаліції”.

“Тоді Україна буде стабільною і розвиватиметься, коли ми дамо відсіч “оскаженілому” популізму”, – заявляв він на одному із телеканалів.

Володимир Гройсман не сказав, які політичні сили має на увазі, хоча передусім президентську виборчу кампанію Володимира Зеленського, а також Юлії Тимошенко та Олега Ляшка називали популістською.

“Однозначно, це буде політична сила, яка об’єднає людей з гарною репутацією, людей, які здатні не просто говорити, а реально робити речі, які будуть віддані країні. Я не хочу бути статистом в наступному політичному сезоні, я хочу бути активним, боротися за ідеї та їх впроваджувати”, – заявив Володимир Гройсман наприкінці квітня телеканалу ICTV.

За політичну силу Володимира Гройсмана, кажуть експерти, можуть проголосувати помірковані виборці, які розуміють, що таке популізм і не підтримуватимуть тих, хто обіцяє вже завтра пенсію в тисячу євро. Це також ті, хто розуміє, які зміни в країні вже відбулися і віддають належне “компетентності і стабільності прем’єра”.

Іще одним плюсом Гройсмана називають його незаплямованість гучними скандалами.

Швидше за все, Володимир Гройсман залучатиме до своєї команди впливових у регіонах мажоритарників, які є членами парламенту, а також молодих місцевих лідерів. Для нього це вигідний шлях, оскільки децентралізація, якою він безпосередньо опікується, чи не найуспішніша із реформ влади, що програла президентські вибори.

Прем’єр сподівається, що до парламентських виборів вдасться змінити виборчу систему і запровадити відкриті виборчі списки.

“Між президентськими та парламентськими виборами є “вікно можливостей”, які треба використати для того, щоб далі змінювати систему. (…) Нам потрібно змінити виборчу систему – відкриті списки. Тоді ми більш якісних людей приведемо у систему центральної влади, у тому числі й з місцевого самоврядування”, – заявляв Володимир Гройсман.

Перейти до панелі інструментів