05.05.2024
Новини

У Тернополі відкрили виставку картин-стацій, які вишило подружжя заслужених майстрів

В Українському Домі до 14 квітня діятиме виставка вишитих картин-стацій «Хресна дорога Христа – Випробування України». Це 14 робіт – неймовірних за змістом, технікою та складністю виконання, кольоровою палітрою, які вишило подружжя тернополян, заслужених майстрів народної творчості України Ярослави та Олега Ликтеїв, – розповідають в Управлінні культури і мистецтв Тернопільської міської ради. 

На полотнах зображено ті знакові моменти шляху Ісуса Христа на Голгофу, які здавна напередодні Великодніх свят несуть у собі особливий зміст і особливе смислове та духовне наповнення.

На виготовлення усіх стації Хресної дороги майстрам довелося напружено працювати два роки. Однак багато допомоги вони отримали від тернополян, які виявили бажання долучитися до процесу вишивання.

  • Ідея створення таких робіт виникла в часі відзначення 1000-ліття Різдва Христового. Однак коли почали вишивати, зрозуміли, що таке завдання кільком людям не під силу, і зупинили цю роботу. Але пізніше сталася одна подія, на жаль, трагічна, яка спонукала нас продовжити вишивання цієї Хресної дороги. І ми дуже вдячні тернополянам, які допомогли нам. Ми присвятили ці роботи в пам’ять про сина. Але сьогодні, в такий важкий час для нашої країни, ми бачимо скільки українських синів і дочок пішло від нас. І я закликаю всіх митців України, присвячувати свої твори тим Героям, бо вони повинні жити у віках, – розповів автор Олег Ликтей.

Начальниця управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Світлана Козелко від імені міського голови Тернополя Сергія Надала висловила щиру вдячність Ярославі та Олегу Ликтеям за представлені на виставці роботи, за їхню роль у плеканні українства загалом та українського народного мистецтва зокрема, збереження духовності та патріотизму, і вручила почесні грамоти-подяки. «Наскільки Бог благословив вас, тому що дав вам дар творити, навчати наших традицій і наших звичаїв, піднімати патріотичний дух, що сьогодні є дуже важливим», – наголосила Світлана Козелко.

Звертаючись до присутніх, поет і науковець, заслужений діяч мистецтв України Олег Герман, сказав: «Пройдіть символічно сьогодні кожну із цих стації, по цих стежках, по тих каменях, зупиніться біля кожної із робіт, подумайте. І усвідомте, що кожна із них – це наші сьогодні зустрічі і втрати, вогонь і любов, і страждання. І щодня наші діти, наші рідні, друзі проходять ці випробування, адже в наш час кожна із цих стації – це дорога України».

Долучитись до церемонії відкриття прийшло багато тернополян – молоді і старші, студенти, майстрині народної творчості, митці. Усі вони ретельно, із захопленням та цікавістю розглядали роботи, зупинялись подовгу біля кожної з них, читали підписи, обговорювали, ділились своїми враженнями у книзі відгуків…

Виставка вишитих картин-стацій «Хресна дорога Христа – Випробування України» діятиме у фоє Українського Дому до 14 квітня.

Перейти до панелі інструментів