27.07.2024
Новини

В Україні такого ще ніхто не робив: тернопільські лікарі врятували воїна зі злоякісною пухлиною серця

Тернопільські лікарі провели унікальну операцію на серці – вони видалили злоякісну пухлину за допомогою метода аутотрансплантації. Про це повідомляють у Департаменті охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації

Лікарям довелось повністю вийняти серце пацієнта, щоб зробити операцію. Операція тривала близько 13 годин. 45-річний військовослужбовець, який отримав поранення на фронті, і втратив ногу, під час реабілітації дізнався, що у нього саркома задньої стінки лівого передсердя.

“До нас у відділення військовослужбовця направили на планову рутинну операцію, – розповідає кардіохірург, завідувач відділення кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні Володимир Мороз, – Під час діагностики ми бачили певну масу, яку ми сприйняли як тромботичну, у лівому передсерді. Коли ж почали операцію, виявили пухлину. Взяли гістологію і вирішили не продовжувати планову операцію, тому що до такого масштабного втручання потрібно було підготуватися”, – йдеться у повідомленні.

Лікарям треба було вивчити літературу і переглядати відео у закордонних джерелах. Щоб отримати доступ до пухлини, треба було вийняти серце з грудної клітки пацієнта, видалити частини пухлини, які залишилися у грудній клітці, а потім сформувати нову задню стінку лівого передсердя. Для цього використали бичачий перикард. У нього вшили легеневі вени. Саркома вразила мітральний клапан і частину лівого передсердя.

Післяопераційний період був складний. Як розповідає Володимир Мороз, команда закладу робила все можливе і неможливе, аби допомогти пацієнту.

“Зараз стан пацієнта задовільний, – зазначив кардіохірург. – Ми його виписали. Зараз він у Києві перебуває з сім’єю. А також проходить реабілітацію та спецлікування”.

Перейти до панелі інструментів