27.07.2024
Новини Промо

Ризики сидячої роботи

Експерти канадського університету проводили дослідження протягом майже 10 років. В цей час оцінювався стан здоров’я 143 тисяч людей. Вчені виявили, люди, які проводили понад 8 годин на день, сидячи за робочим столом мають більші ризики появи інсульту. Відсутність фізичної активності є ключовими факторами ризику для здоров’я.

Протягом періоду дослідження було зафіксовано 2965 випадків інсультів серед в учасників дослідження. Переважно це були люди, котрі понад 8 годин кожного дня сиділи перед телевізором, комп’ютером чи книгою. Результати вказали на серйозні наслідки довготривалого сидіння. Вчені вкотре підкреслили важливість фізичних вправ для збереження здоров’я. Тож якщо людина працює в офісі, а після робочого дня полюбляє покрутити барабани автоматів таких як Book of Ra в казино Elslots, кожного ранку їй варто виконувати хоча б прості фізичні вправи.

Під час дослідження люди були розподілені на 4 групи відповідно до тривалості їх щоденної фізичної активності. До найменш активної групи входили особи, котрі в день обмежувалися 10-хвилинною ходьбою. Спеціалісти ж наполягають принаймні на 150 хвилин помірної фізичної активності на тиждень (20 хвилин на день).

Сидяче положення понад 10 годин на добу

Члени американської кардіологічної асоціації вважають, дорослі люди в середньому проводять 10,5 годин на день у сидячому положенні:

  • За робочим столом;
  • на дивані перед телевізором;
  • під час читання книги;
  • за грою в віртуальні азартні ігри чи комп’ютерні розваги. 

Тривала пасивність з часом «молодіє». Все більше людей віком до 50 років починають мало рухатися. 

Неврологи підкреслюють важливість усвідомлення, що тривалий час у сидячому положенні призводить до серцевих захворювань. Тож може стати причиною ранньої смерті у молодих людей. 

Результати дослідження

На початку дослідження всі учасники були здорові, не мали серцевих проблем чи інших захворювань. За результатами, дорослі віком 60 років і старше, які проводили до 8 годин сидячи, мали на 4,2 раза більший ризик інсульту, ніж ті, хто проводив сидячи 4 години на день. Люди, що поводилися пасивно понад 8 годин, мали ризик інсульту в 7 разів вищий, ніж найбільш активна група.

Вчені відмічають, що малорухливий спосіб життя можна досить легко змінити. Для офісних працівників це передбачає реалізацію певних змін. Вони підкреслюють, що рекомендації лікарів і політика охорони здоров’я повинні акцентувати особливу увагу на підвищенні фізичної активності та скороченні часу сидіння. Особливо це стосується молодих людей. Фізична активність здатна значною мірою зменшити ризик тяжких захворювань і передчасної смерті.

Перейти до панелі інструментів