27.07.2024
Новини

“Це геноцид патріотів!”: українці про оновлений законопроєкт про мобілізацію

Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Коментарі та зауваження до документа враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами, – зазначають у Міністерстві оборони України. Законопроєкт покликаний визначити прозорі правила мобілізаційного процесу, врегулювати права військовослужбовців та військовозобовʼязаних. Та реакція українців на оновлення негативна. Новий законопроєкт уже назвали геноцидом патріотів.

Як самі військовослужбовці, так і їх рідні, украй негативно відгукуються про пропозицію Кабінету міністрів України звільняти зі служби воїнів, які безперервно 36 місяців прослужили під час дії воєнного стану. Відповідну норму містить законопроєкт №10449, зареєстрований у Верховній Раді 30 січня, як і його попередня версія №10378.

Зокрема, законопроєктом пропонується надати право звільнитись тим військовослужбовцям, які безперервно служать 36 місяців під час дії воєнного стану. При цьому звільнення з військової служби військовослужбовців, які набули право на звільнення зі служби за цією підставою, пропонується здійснювати у строки, визначені рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача. Звільнення з військової служби військовослужбовців, які набули право на звільнення за цією підставою з урахуванням строків, визначених рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача, пропонується здійснювати протягом одного місяця з дня подання таким військовослужбовцем рапорту.

Безліч коментарів з обуреннями залишили на офіційній сторінці Міністерства оборони.

Військові наголошують, що потребують справедливих термінів. Адже 36 місяців – надто великий термін та вимагають демобілізації після 18 місяців служби за бажанням.

Нагадаємо, раніше Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що Генеральний штаб і Міноборони погодилися на демобілізацію військових через 36 місяців, сподіваючись, що не буде загострення на фронті й буде ким замінити.

Перейти до панелі інструментів