16.09.2024
Новини

Чи варто підгодовувати птахів узимку, пояснили фахівці

Більшість людей під час прогулянок мальовничими узбережжями водойм, любить погодувати птахів. Пернаті й самі не проти поласувати тим, чим пригощають. Але не завжди це для них добре. Чи є потреба підгодовувати птахів, що зимують на водоймах, – розповіли у НПП “Дністровський каньйон”.

Щороку на водоймах НПП «Дністровський каньйон» зимує багато водоплавних птахів. Найбільше качок, лебедів та чапель. Вони добре витримують холодну пору року, забезпечуючи себе кормом. Коли наступили січневі морози їм знадобилася допомога. Тому працівники Парку підгодували їх в місцях тимчасового скупчення на Дністрі у Заліщицькому парку.

Проте, потрібно пам’ятати, що надмірна підгодівля лебедів може призвести до утворення великих скупчень. А це своєю чергою підвищує ймовірність епідемії пташиного грипу. Це нещодавно виявлено нижче по Дністру поблизу села Трубчин, Гордівці.

Відвідувачі іноді годують птахів хлібом, що робити категорично заборонено, оскільки це викликає захворювання у них.

Зима завершиться, птахи перемістяться у місця де виведуть потомство, щоб продовжити свій рід. Так триватиме завжди. Дякуємо всім небайдужим. Живімо в злагоді з природою! – наголошують у Нацпарку.

Перейти до панелі інструментів