23.10.2024
Новини

З Тернопільщини до США намагалися переслати рідкісні артефакти

Борисівська ікона 19 століття

Працівники київської митниці виявили у кількох міжнародних поштових відправленнях ікону знаменитої борисівської іконописної школи та ще 12 старовинних предметів різних часів. Відправляли їх з Тернопільщини та Київщини до США.

Знахідками зацікавились експерти з Національного музею історії України та Національного художнього музею, повідомляє пресслужба Київської митниці. Їх уже ідентифікували:

  • ікона «Господь Вседержитель», (ХІХ-ХХ ст.), яка належить до борисівської іконописної школи;
  • бронзовий хрестик-енколпіон (ХІІ-ХІІІ ст.) з рельєфними зображеннями Христа, Богоматері та сцен Розп’яття, складається з двох частин. В таких хрестах на Русі зберігалися мощі святих.

Стародавні артефакти виявили київські митники

Ці цінності відправляли до США мешканці Київщини.

А мешканці Тернопільщини відправляли до США 11 металевих предметів, зокрема, бронзову підвіску-буллу ІІІ ст. н.е.,  яка належить до черняхівської культури;  сім бронзових натільних хрестиків і два ґудзики часів Русі – ХІ-ХІІІ ст. та мідний ажурний ґудзик ХVІІІ ст.

Всі предмети мають культурну цінність.

Бронзова підвіска-булла

“Варто нагадати, що слобода Борисівка, де виготовлена ікона, колись – крупний іконописний осередок на  українській Слобожанщині, а нині – історико-культурне явище. Борисівські ікони вважаються унікальними за рахунок оригінальності техніки іконопису, декору, іконографічного трактування.

З-поміж виявленого вирізняються три предмети: рідкісний литий хрестик-тільник, з розміщеними в його центрі чотирма великими кільцями; хрестик з гравіюванням у вигляді соляних знаків – такими хрестами завершується хронологічний розвиток так званих хрестів скандинавського типу; а також цікавим є ґудзик з конусоподібним перевернутим тулубом, що належить до малодослідженого типу (такі трапляються здебільшого на грабіжницьких інтернет-аукціонах)”, – йдеться у повідомленні.

Литий хрестик-тільник, з розміщеними в його центрі чотирма великими кільцями; хрестик з гравіюванням у вигляді соляних знаків

Щоб вивезти культурні та історичні цінності за кордон, потрібно мати відповідне свідоцтво від Мінкульту. Такого свідоцтва громадяни не мали, тому будуть відповідати за порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України у суді.

Перейти до панелі інструментів