29.04.2024
Новини

У нацпарку на Тернопільщині досліджують рідкісних комах

У НПП “Дністровський каньйон” рідкісних комах досліджують науковці з Київського інституту зоології. Адже долина річки Джурин ховає в собі велике різноманіття флори, фауни та абіотичних об’єктів. Саме тут у 2017 році знайшли надзвичайно рідкісну комаху – Урофору Дзєдушицького та рідкісну харову рослинність карстової водойми, – розповідають у нацпарку. 

Тут знаходяться унікальні травертинові скелі. Водночас ця місцевість є недостатньо вивченою у флористичному та фауністичному планах. Саме її обрали для досліджень, насамперед криптичних видів комах, працівниками національного природного парку спільно кандидатом біологічних наук, молодшим науковим співробітником Інституту зоології ім. Шмальгаузена Робертом Кривошеєвим, на підставі угоди про співробітництво, здійснено експедиційний виїзд з дослідження фауни жуків-потаємців (Coleoptera, Staphylinidae: Pselaphinae). Провели забір ґрунтових проб у різноманітних біотопах, визначено видовий та кількісний склад досліджуваної групи комах.

Також провели чергове дослідження популяції рідкісного полоза лісового. За результатами дослідження буде сформовано план дій з охорони популяції цього рідкісного, ендемічного виду плазунів.

Обстежили та встановили показники гідрологічного режиму прісноводних джерел в урочищі Пустельня.

Провели орнітологічні спостереження за сезонними флуктуаціями місцевої орнітофауни.

Перейти до панелі інструментів