19.04.2024
Новини

Тернополяни готуються до Провідної неділі. Скільки коштують аксесуари

За традицією православні християни у першу неділю після Великодня відвідують могили рідних. На кладовище приносять їжу та свічки.

Пан Сергій торгує свічками 15 років. Чоловік зізнається – порівняно із попередніми роками торги цього року ніякі.

  • Тенденція по продажах падає. Це все пов’язано з економічним станом в країні, тому торгівля вже не та, що була років 10 чи 15 тому. Цього року більшість лампадок купували до Великодніх свят, а до Провідної неділі вже менше. А після неділі, то взагалі ніхто не буде купляти, десь колись хіба. А потім аж на Зелені свята купляють, – розповідає Сергій.

Продавець Ігор каже, що лампадки сезонний товар. Торгує ними близько 3 років.

  • Найбільше купляють лампадки перед 1 листопада, а потім перед Великоднем. Ціни дуже різні. Починаючи від 5 гривень до 350. Порівняно із попереднім роком лападки зросли в закупці приблизно на 5 гривень, але не всі, – каже Ігор.

Продавці продемонстрували ціни на свій товар: великі лампадки коштують від 100 до 350 гривень,

Ми запитали тернополян, чи купують вони лампадки, щоб залишити їх на кладовищі у Провідну неділю.

  • Ми завжди із сім’єю купляємо лампадки на цвинтар на Великдень, Провідну неділю та Зелені свята. Батьки завжди несли на могили свічки і для нас це вже більш сімейна традиція, – розповідає тернополянка Оксана.
  • З мамою печемо пасочки і купуємо свічки до Провідної неділі. Завжди в дитинстві дивувалась, як то паску спеціально на Провідну неділю пекти, то Великдень вже минув. А тепер розумію, що то для рідних, так треба, – каже Марія.

Крім того, у Провідну неділю до Микулинецького кладовища, міських кладовищ в с. Підгороднє та біля с. Довжанка призначені додаткові рейси громадського транспорту.

Зокрема, 5 травня 2019 року:

– усі автобуси маршрутів №11, №27 та №30 виконуватимуть рейси до міського кладовища в с. Підгороднє;. Також додатково до кладовища в с.Підгороднє курсуватимуть автобуси №1А

– тролейбус № 8 та маршрутки №№ 5, 5А, 8, 18, 31 курсуватимуть за робочим графіком до Микулинецького кладовища;

– автобуси маршруту №32 курсуватимуть до міського кладовища, яке розташоване на Львівській трасі біля с. Довжанка.

Перейти до панелі інструментів