05.05.2024
Новини

У нацпарку на Тернопільщині знайшли рідкісну рослину, яку востаннє бачили 100 років тому

У НПП “Дністровський каньйон” діляться сенсаційною знахідкою. На околиці селища Мельниця-Подільська, на стрімкій Дністровській стінці, серед наскельно-степової рослинності рідкісного виду – рутвиці смердючої. Востаннє рослину виявив відомий польський ботанік Владислав Шафер у 1924 році. Після цього і до сьогодні на Тернопільщині її не бачили.

“Кожен наш експедиційний виїзд – це нові та цікаві знахідки. Але бувають експедиції, які приносять сенсаційний успіх. Нещодавно такою знахідкою стало виявлення в околиці селища Мельниця-Подільська, на стрімкій Дністровській стінці, серед наскельно-степової рослинності рідкісного виду – рутвиці смердючої (Thalictrum foetidum). Це реліктовий вид з диз’юнктивним ареалом внесений до Червоної книги України у статусі зникаючий.

На сьогоднішній день відомі тільки кілька місць зростання виду у сусідніх областях – Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, а також у Миколаївській області. На пошуки цього виду нас спонукала праця Вацлава Гаєвського (1931), де він вказує на знахідку Thalictrum foetidum у 1924 році видатним польським ботаніком та організатором природозаповідної справи – Владиславом Шафером. Після цього даний вид більше не фіксувався. І ось майже через 100 років нам вдалося віднайти даний вид. Подяка за допомогу у визначенні Nadiya Sytschak.

Оскільки цей вид має статус зникаючого, то його місце зростання потребує особливої охорони. Найбільшою загрозою для якого, як і для інших наскельно-степових видів Дністровських стінок, є заростання деревно-чагарниковою рослинністю”, – розповідають у нацпарку.

Перейти до панелі інструментів