07.05.2024
Новини

У МОЗ підтримали легалізацію медичного канабісу: коли пацієнти зможуть скористатися препаратами

У МОЗ підтримують легалізацію медичних препаратів на основі канабісу. Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в етері телемарафону.

“З боку Міністерства охорони здоров’я ми, безумовно, підтримуємо таку законодавчу ініціативу. Це не означає, що канабіс буде використовуватися для рекреаційних цілей. Це означає, що через певні регуляції буде дозволено використовувати препарати медичних конопель саме при лікуванні пацієнтів… Мова йде виключно про медичне застосування””, – зазначив він.

Кузін наголошує, що уже в багатьох країнах ухвалили відповідні зміни до законодавства. Нагадуємо, що наразі такий законопроєкт перебуває на розгляді Верховної Ради.

Кому потрібен медичний канабіс

Медичний канабіс потрібен для людей, які страждають неврологічними, психічними розладами, хронічним болем. Також для військових, які постраждали через війну. Зокрема, вони страждають від фантомних болів, посттравматичного розладу, болі від травм.

Його використовуватимуть лише за наявності доказової бази щодо ефективності. Препарати продаватимуться лише за рецептами, проте українці зможуть скористатися ними лише за рік-півтора після ухвалення законопроєкту. Бо для цього треба розробити відповідні клінічні протоколи щодо конкретних випадків застосування та дозування цих ліків. Далі потрібно пройти реєстрацію.

Перейти до панелі інструментів