27.07.2024
Новини

У соборі Кременця освятили нову ікону, оригінал якої викрали понад 20 років тому. Відео

У Кременці відбулася важлива та знакова подія. У соборі Преображення Господнього освятили ікону Божої Матері Кременецької скорботної. Це нова робота, не схожа на оригінал. Її написала київська художниця, картини якої знають далеко за межами України, Світлана Севостянчик. На жаль, оригінальну ікону понад 20 років тому викрали із Кременецького жіночого Богоявленського монастиря. Зараз там зберігається копія.

Як розповіла “Терміново” художниця, реалізація творчого задуму стала можливою після того, як вона приїхала у гості до своїх давніх друзів подружжя Володимира та Світлани Качурівських. Пані Світлану настільки вразило місто, зокрема собор Преображення, що вона вирішила залишити й свій вклад.

Робота Світлани Севостянчик дуже незвичайна і відрізняється від образів, які ми звикли бачити у православних храмах. Проте вона гармонійно увійшла саме до собору Преображення, розписом якого захоплюються парафіяни, паломники та туристи з усієї України та за кордону.

Після освячення ікони та завершення служби Світлану Севостянчик та Володимира Качурівського нагородили орденами ПЦУ, котрі благослив митрополит Епіфаній.

“За 2 дні прожила кілька століть. Вражена, наче блискавкою. Сердце 2 доби колотилося, як у хлопців на «0». Не уявляла, навіть собі, що можуть існувати емоції такої потужності. Якщо коротко – моя робота пройшла освячення і миропомазання в соборі. Сотні людей Кременця прийняли її і вклонялись їй. Вона тепер їх Захисниця і Надія. Я була в якомусь іншому вимірі, бачачи все це на власні очи. Почула таку кількість слів подяки, що просто не могла все це винести. І, останньою краплиною був сюрприз – орден Княгині Ольги. Висока Честь. Все ще не можу оговтатись. Сердце розміром з Україну. Вдячність кожному і кожній”, – поділилася своїми емоціями художниця.

Інтерв`ю зі Світланою Севостянчик, де вона розповіла, як з успішного маркетолога та директора у Coka-Cola стала відомою художницею та, що її підштовхнуло до цього, читайте незабаром на “Терміново”.

Перейти до панелі інструментів