29.03.2024
Новини Політика

Порошенко в Тернополі: посилений режим охорони, священики, адмінресурс (фоторепортаж)

Петро Порошенко в Тернополі. Такої кількості силовиків, яка би дбала за безпеку кандидата в президенти, наразі не удостоївся жоден інший кандидат.

СБУ, Національна поліція, Національна гвардія, сотня непевних хлопчиків і дорослих з синьо-жовтими наліпками на рукавах. А ще були священики і їхнє поклоніння Гаранту.

Велика кількість тернополян очікували президента біля Домініканського собору (Катедри) в центрі міста. Сюди Петро Порошенко навідався, щоб Єпархії УГКЦ передати сертифікат на користування приміщеннями Домініканського собору, які колись займав державний обласний архів.

А також разом зі священиками та парафіянами він помолився у спільній молитві за Україну.

Петру Порошенку отці подякували і заспівали «Многая літа». А потім стали до спільної фотографії.

Ввійти до храму перед тим, як туди прямував президент, слід було пройти крізь охорону – людей в цивільному, з прикріпленими до вух навушниками. Начебто, СБУ.

Тож  зрештою в Катедрі було не так людно, як під час святкових літургій.

У головному храмі УГКЦ Тернополя обабіч президента стояло декілька народних депутатів: Тарас Юрик, Олег Барна, Ігор Побер. Також молились віце-прем’яр-міністр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України, уродженець Зборівщини, Степан Кубів.

Крім охорони з навушниками, супроводжували до церкви Петра Порошенка голова Тернопільської ОДА Степан Барна та міський голова Тернополя Сергій Надал, голова обласної ради Віктор Очарук. Степан Барна перебував біля Гаранта найближче.

Помолившись, уся делегація на чолі з Президентом пішли до людей. Вони радо зустріли першу особу держави. Він теж відчував їхню прихильність. Однак, охорона спробувала перешкодити радості симпатиків кандидата, адже люди його оточили майже навкруг. Та все ж сам президент  відразу усіх заспокоїв.

– Не бійтеся – то мої люди. Ставайте поряд. Миколо, зроби нам фото, – вигукнув він, даючи можливість багатьом сфотографуватись з собою на телефони. І разом з тим усе це знімалося на відео та фотографувалося професійними фотографами та журналістами.

Як тільки Петро Порошенко відійшов, хтось з юрби крикнув йому у спину «Ганьба!». Але це не змарнувало загального враження від дотиків Гаранта і спільної з ним фото сесії у його прихильників.

Далі президент сів у машину і поїхав. За ним попрямував ескорт автомобілів з усією делегацією та охоронцями, які десять хвилин тому оглядалися в церкві на ікони.

Люди від Катедри попрямували на Театральний майдан, який вже й до того був насичений багатотисячною юрбою.

Загнаний  в стійло адмінресурс

Частина з багато тисяч були привезені з районів області. Близько чотирьох десятків автобусів припаркувались в парку Шевченка. Велика ймовірність, що це привезли працівників бюджетної сфери.

Їх завели не зовсім на Театральний майдан. Точніше саме туди, але в загорожу перед сценою. Кожен з них пройшов крізь металошукачі. Багатьом було вручено тримати синьо-жовті прапори і, власне, радіти президенту.

Бюджетна сфера охоронялася теж дуже пильно. Для них загорожа була з усіх сторін світу. Від сцени адмінресурс був відділений парканом, від решти площі – металевими щитами.

Всередині загорожі їх охороняла Нацгвардія. За металевими щитами зі сторони площі, аби адмінресурс не розбігся, пильнували хлопці помічені синьо-жовтими наліпками на рукавах.

Посилений режим охорони відчував весь центр Тернополя. Бульвар Шевченка за Драмтеатром, біля трьохстороннього годинника, від вул. Сагайдачного, вул. Чорновала, пам’ятник Пушкіну – усе перекрито кордонами поліції. Ба, навіть у вуличному павільйоні ресторану «Файне місто» ніхто не сидів. Бо не можна: президент приїхав.

Поки він ще не приїхав, активісти Тернопільського осередку ВО «Автомайдан» вирішили нагадати йому невиконані обіцянки про «відрубані руки».

Надувні медичні рукавички активісти “Автомайдану” роздавали на Театральному майдані людям, які прийшли подивитись на виступ президента України Петра Порошенка.  Втім, Автомайдану перешкодили спершу прихильники Порошенка, а за ними відразу ватага поліції, мовляв, дія нападників на дівчину була правомірна.

Читайте по темі: «Перед виступом Порошенка поліціянти «крутили руки» активістці (фото, відео)»

Гомоніла Україна та інші шарпанини

Нарешті з’явився на площі Президент. Він відразу направився до «загнаних» за паркани бюджетників, тиснучи їм руки в знак привітання. Як і біля Катедри, радості в його прихильників було без меж.

Напруга була лише в масованої охорони. Люди в чорному, порозганявши тернопільських голубів, вибралися на вершину Драмтеатру. Вони звідти пильно у біноклі спостерігали, що коїться внизу.

Шарпанини внизу виникали, але дрібні. Зокрема, кільком активістам з місцевого «Національного корпусу» дісталося від найманих хлопчиків з синьо-жовтою наліпкою на рукаві. Вони про це заявили у мережі Фейсбук.

А ще близько десятка хлопців з закритими обличчями медичною маскою підняли плакати з написом «Де відрубані руки?». Вигукнули «Свинарчуків за грати». Відразу «мічені хлопчики» вирвали їм з рук плакати. До масованої бійки справа не дійшла.

Тим часом, тривав виступ Петра Олексійовича. Промова була довга з патріотичним акцентом. Говорив близько півтори години, аж поки добре не стемніло.

У сьомій вечора він зійшов зі сцени, перед тим виконавши з усім людом державний гімн України.

Люди почали розходитися. Звезена з районів бюджетна сфера, яка кілька годин відстояла в загорожі, попрямувала в сторону парку ім. Шевченка  до своїх автобусів.

До дня першого туру виборів залишились лічені дні. І напевне кожен під своїми враженнями оцінює приїзд Порошенка в Тернопіль, чи то як кандидата в Президенти з агітаційною кампанією за власний рахунок, чи то як робочий візит Президента України в Тернопіль за державний кошт.

Тож на сам кінець згадуються слова з вірша Тараса Шевченка «Гомоніла Україна, довго гомоніла».

Перейти до панелі інструментів