27.04.2024
Новини Скандал

“Якщо поновите Кісіля, лікарня буде стояти порожня”: під міською радою у Кременці зібралися понад 100 медиків

Сьогодні вранці під Кременецькою міською радою “гаряче”. Тут зібралися понад 100 працівників КНП «Кременецька опорна лікарня». Усі вони проти поновлення на посаді директора колишнього очільника Павла Кісіля. Раніше відповідне рішення прийняв Рівненський міський суд. А згодом Павло Кісіль звинуватив міського голову Андрія Смаглюка у бездіяльності та не виконанні рішення суду та вимагав негайно поновити його на посаді.

 

Зустріч з керівництвом громади була досить емоційною. Звучали й звинувачення у тому, що допустили програш суду. Аби не дійшло до крайнощів, через дорогу, про всяк випадок, чергували поліцейські. Та працівники лікарні сходяться в одному – під керівництвом Павла Кісіля працювати не хочуть.

“Ми не хочемо бачити його керівником. Як тільки він вернеться на посаду, ми усі звільнимося”, – в один голос кажуть медики, які прийшли до міської ради. Серед них лікарі, медсестри, молодший медичний персонал.

“Зараз стоїть питання з апеляції, – наголошує міський голова. – Якщо ми виграємо апеляцію, то все стане на свої місця”.

Щодо звільнення нинішньої директорки лікарні Оксани Капелусь присутні під міською радою медики висловилися проти. Андрій Смаглюк же зазначив, що про її звільнення не йдеться. Адже призначили нового директора рішенням сесії. Відтак, своїм розпорядженням скасувати його немає повноважень.

Чимало питань було до юристів міської ради. Зокрема, як вийшло, що суд програли і чи можливо зараз відтермінувати поновлення Павла Кісіля на посаді?

“Ми звернулися за роз`ясненням рішення суду. Наразі немає жодного розпорядчого документа ні про поновлення попереднього керівника, ні про звільнення нинішнього. Повного тексту рішення ще немає. Термін апеляційного оскарження вступає з моменту появи повного тексту рішення”, – каже юрист міської ради Інна Галатович.

Тим часом працівники лікарні зібрали 189 підписів проти повернення на посаду Павла Кісіля та звільнення Оксани Капелусь. Вони побоюються, що усі напрацювання, які вдалося здобути за останні пів року, будуть втрачені.

“У новий 2023 рік лікарня увійшла з новим керівником Капелусь О.В., призначеною за результатами конкурсу в кінці попереднього року і яка змогла в короткі терміни, у непростій ситуації, згуртувати трудовий колектив, підписати потрібні для діяльності лікарні пакети послуг з НСЗУ та стабілізувати фінансове становище закладу. Завдяки депутатам Кременецької міської ради та міському голові Смаглюку А.М. лікарня отримала додаткове фінансування з міського бюджету та, врешті-решт, в лікарні почалося оновлення матеріально-технічної бази та приміщень, які до цього лише занепадали. А нещодавно наша лікарня отримала перспективу перетворення на єдиний кластерний заклад на території Кременецького району, який зможе надавати розширений ряд медичних послуг населенню району.

Вважаємо, що поновлення на посаді попереднього керівника лікарні внаслідок виконання сумнівних судових рішень судів першої інстанції і до завершення усіх кримінальних проваджень та до вичерпання усіх законних методів захисту прав мешканців громади Кременецькою міською радою (включно з апеляційним оскарженням рішень судів першої інстанції) є необґрунтованим, передчасним, неприйнятним і таким, що призведе до негативних наслідків у роботі закладу та до погіршення ситуації з наданням медичних послуг мешканцям громади. Що, своєю чергою, поставить під загрозу отримання статусу кластерної лікарні та, як наслідок – призведе до скорочень персоналу лікарні та до суттєвого зменшення надходжень до бюджету громади.

Закликаємо депутатів Кременецької міської ради, яка є власником лікарні, та міського голову Кременця Смаглюка А.М. не піддаватися на тиск, погрози та шантаж з боку попереднього керівника лікарні, дочекатися результатів кримінальних проваджень щодо діяльності Кісіля П.В. на посаді директора лікарні та результатів оскаржень судових рішень в апеляційній інстанції. І лише після цього приймати виважене рішення щодо подальшої долі такого важливого для нашої громади медичного закладу.

Також звертаємось до народного депутата України Василіва І.В. (депутата Верховної Ради за виборчим округом 164, – ред.) з проханням в межах своїх депутатських повноважень звернутися до правоохоронних органів з вимогою надати звіт щодо поточної ситуації із ходом розслідування вище зазначених кримінальних проваджень та з вимогою до керівництва цих органів надати відповідні процесуальні вказівки для здійснення усебічного, об’єктивного та оперативного встановлення істини”, – йдеться у заяві, яку 8 травня зареєстрували у Кременецькій міській раді.

Андрій Смаглюк також висловив свою позицію щодо поновлення попереднього директора лікарні на посаді, проте, зазначив, що вимушений діяти у межах законодавства.

“Я не хочу, щоб ви звільнялися, – закликав міський голова. – Погоджуюся, що попередній керівник висновків не зробив. Я мушу виконувати рішення суду, проте, як і ви, ні я, ні депутатський корпус не хочемо його (Павла Кісіля – авт.) бачити в лікарні. Навіть не думайте, що я чекаю його повернення”.

Уже після зустрічі з міським головою, лікарі, серед яких хірурги, травматологи та пластичний хірург, до котрого в Кременець приїздять пацієнти з усієї України, зізнаються, що справді мають намір піти з Кременецької лікарні, якщо поновлять на посаді попереднього директора. А дехто, за попереднього керівництва медзакладу, уже так і зробив. І, якщо молоді фахівці без роботи не залишаться, то Кременець без опорної лікарні може залишитися. Місцеві ж пацієнти будуть знову змушені їхати на лікування у Тернопіль, Рівне чи сусідній Шумськ. Залишається сподіватися, що до цього не дійде. І, приймаючи рішення влада, суд, адвокати про захист тої чи іншої сторони, думатимуть не про посади, гроші, а перш за все про людей та їхні життя. Адже, як справедливо зауважила одна з працівниць медзакладу: “Ніхто не знає, коли і за яких обставин може опинитися у лікарні. І хто б ви хотіли, аби лікував вас?”

Нагадаємо, у серпні 2022 року депутати Кременецької міської ради звільнили директора лікарні Павла Кісіля. У листопаді на основі конкурсу призначили нового керівника Оксану Капелусь. Проте, попередній очільник з таким рішенням не погодився та звернувся до суду за поновленням на посаді.

“Терміново” надалі стежитиме за розвитком подій у Кременецькій лікарні та обов`язково інформуватиме наших читачів.

Перейти до панелі інструментів