26.04.2024
Новини

Загадка дня: у Кременці відкривали таємницю “Василя”

Якщо ви втомилися від буденності, а емоційна напруга розриває зсередини і треба розвіятися та відволіктися, то вирушайте у Кременецький ботанічний сад. Саме зараз там ще квітнуть магнолії, а невдовзі схили вкриються різнобарв`ям рододендронів. Сьогодні ж галерея просто неба “Відкритий портал” збагатилася ще однією унікальною скульптурою відомого художника, дизайнера Василя Петровського. Ми побували на презентації та спробували також відкрити таємницю скульптури під назвою “Василь”.

“Василь” – це втілення техніки та таланту майстра, який розуміє, як передати ідеї та почуття через свої роботи. Щодо манери виконання Василя Петровського, його витвори мають свій унікальний філософський стиль, що відрізняють його від інших різьбярів. Скульптура переносить глядача до віддалених місць та часів, надихає на роздуми, асоціації, порівняння.

  • Ідея створення “Василя” почалася з бажання відобразити містичну атмосферу ботанічного саду і міста, – розповідає художник. – Прагну зробити так, аби мої роботи налаштовували гостей на певний лад, спонукали уважніше придивлятися до краси, що нас оточує, шукати деталі, що створюють цю атмосферу. Сподіваюся, що “Василь” стане не стільки декоративним об`єктом, скільки нагадуванням про те, що кожен з нас у житті має своє призначення та відповідальність.

Також Василь Петровський розповів, що від початку війни створив для галереї ботанічного саду три артоб`єкти. І у кожному з них відвідувачі можуть знайти, побачити щось своє. “Відкритий портал” – це простір, де можна насолодитися мистецтвом та природою одночасно, побути на одинці, відсторонитись від повсякденної метушні.

Цікаву думку щодо символізму скульптури висловив заступник міського голови, історик Микола Матвіюк.

  • Ця скульптура нагадує монаха-єзуїта. Саме монахи цього ордену ще у 18 столітті заклали тут сад лікарських рослин, який згодом переріс у знаменитий ботанічний сад, що є найстарішим в Україні. Тож “Василь” – це своєрідний символ прабатька, початку нашого прекрасного ботанічного саду, – зазначив Микола Матвіюк.

Усі роботи Василя Петровського гармонійно вписуються у природу саду. Вони не притягують до себе зайвої уваги, а доповнюють і розкривають чарівний ботанічний світ.

Окремого шарму нинішній презентації надав музичний супровід Миколи Чернявського на гітарі. Та, як мовиться, краще усе побачити на власні очі. А подивитися у туристичній перлині Кременця справді є на що.

Перейти до панелі інструментів