29.03.2024
Новини

В  центрі Тернополя постери на фасаді будинку і стовпі кандидата в Президенти «запрошували»  на зустріч з виборцями

На будинку по бульвару Тараса Шевченка, 25 в Тернополі та на електроопорі, яка знаходиться на перехресті вулиць Руська і бульвар Т.Шевченка розміщений агітаційний матеріал (постер) кандидата на пост Президента України Олега Ляшка, із змісту якого зрозуміло, що він запрошував на зустріч із виборцями.

Розміщення агітаційних матеріалів в таких місцях може бути порушенням Закону України «Про вибори Президента України», Закону України «Про рекламу», а також Правил благоустрою міста Тернополя.

Як зазначив директор Центру суспільних досліджень «ПОЛІС» Ігор Процик: “Розміщення агітаційних матеріалів як і будь-якої реклами у непризначених для цього місцях, в тому числі фасадах будинків та на стовпах (електроопорах), може бути  порушенням, зокрема частини 7 статті 8 Закону України «Про рекламу».

В цій статті  вказано, що розміщення   реклами   та/або   рекламних   засобів   на підтримуючих,  опорних  та  інших  елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється. Також дана заборона прописана в п.2.5, розділу 2 Правил благоустрою міста Тернополя, які затверджені рішенням Тернопільської міської ради №6/8/20 від 19.05.2011 р. (із внесеними змінами).

Згідно п.2.5 Правил, громадянам забороняється розміщувати оголошення на стінах та дверях будинків, ліфтах та інших споруд, павільйонів, опорах зовнішнього електроосвітлення та контактної мережі, деревах, тощо та встановлювати рекламу  без отриманого дозволу відповідного підрозділу міської ради.”

Щодо будинку на бульварі Т.Шевченка, то ми припускаємо, що він може бути у комунальній чи державній власності.

В такому випадку це може бути порушення ч.21 ст.64 ЗУ «Про вибори Президента України», у якій зазначається, що “забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності”.

Щодо відповідальності, то за таке порушення на громадян може бути накладено штраф у розмірі від 340 до 1700 грн. Зокрема, така відповідальність передбачена статтею 152 КУпАП –  Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів. В дані статті вказано, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 340 до 1360 грн. і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50  до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 850 до 1700 грн.

Також на громадян на посадових осіб може бути покладено додаткову відповідальність за таке порушення згідно статті 212-10 КУпАП, а саме порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму. За таке порушення передбачено сплату штрафу в розмірі від 510 до 850 грн, а на посадових осіб – від 850 до 1360 грн.

За даними фактами було написано заяву до поліції для перевірки та вирішення питання про притягнення до відповідальності. 

 За додатковими коментарями просимо звертатись до  директора Центру суспільних досліджень ПОЛІС  Ігоря Процика за тел. 0634546661.   

Джерело інформації: Центр Суспільних Досліджень “Поліс”

Перейти до панелі інструментів