26.04.2024
Новини Промо

Як запобігти появі акне та чи слід лікувати висипи

Більшість молодих людей нехтують попередженнями про ризики й видаляють прищі, приховуючи сліди за допомогою тонального крему чи пудри, але не звертаються до лікарів на ранніх етапах проблеми. Тому лікарі прийшли до висновку, що проблема акне не мала б таку високу кількість ускладнених форм, якби підлітки мали базові знання про основи гігієни, лікувальні мазі від прищів https://a.com.ua/pri-ugrevoy-sypi та інші засоби, а також про профілактику вугрової хвороби.

Стадії прояву вугрового висипу

Акне може відрізнятися за розміром, тривалістю, кольором і рівнем небезпеки. Це можуть бути:

  • білі та чорні підшкірні вугри (комедони) невеликого розміру;
  • папули – запалені вугри рожевого кольору трохи випуклі на шкірі ;
  • пустули – більш запалені вугри, які містять нагноєння у вигляді білої або жовтої голівки;
  • нодули («вузлики») – глибокі, болючі й запалені вугри, які зазвичай знаходяться в глибоких шарах шкіри й можуть залишати після себе рубці;
  • кісти – глибокі запальні утворення, які містять рідину або інші матеріали.

Після акне на шкірі можуть залишатися безбарвні або червоні ямки та рубці з розширеними порами. Шрами постакне можуть бути вирішені за допомогою лазерного шліфування або складних хірургічних методів, але результати не завжди стійкі. Багато пацієнтів повторно стикаються з постакне після лікування.

Чи треба лікувати акне

Незрідка можна почути, що не варто витрачати гроші й час на акне, оскільки воно само пройде з віком. Можливо й так, коли говорять про юнаків з легким акне. Але якщо вугрі з’являються після 18 років, особливо якщо вони рясні, великі й болючі, то існує значний ризик залишити після себе сліди у вигляді рубців та пігментацій. Тому, для запобігання таких наслідків, рекомендується звернутися до фахівців.

Лікування акне повинно бути комплексним процесом, що включає зменшення фолікулярного гіперкератозу, пригнічення продукції шкірного сала, зменшення ризику розмноження бактерій та подальші прояви акне (наприклад, розширені пори, плями, рубці на шкірі). Також важливим є дотримання дієти та нормалізація процесу травлення.

У важких випадках лікар може порадити додаткові обстеження (лабораторні та інструментальні методи дослідження, консультації інших спеціалістів), після чого визначити причини й призначити індивідуальне лікування для зовнішнього та перорального застосування. Ефективними та розповсюдженими ліками є протизапальні мазі (саліцилова, сірчана), антибіотики місцеві або системні та ретиноїди, які доступні в інтернет-аптеці «Apteka.com».

Профілактика появи акне

Оскільки найчастішою з причин вугрової хвороби є гормональні порушення, важливо звертати увагу на свій гормональний стан, проходити регулярні медичні обстеження. Для попередження появи акне рекомендується нормалізувати вагу, дотримуватися раціонального харчування, уникати продуктів, що містять алергени або барвники, і вести здоровий спосіб життя. Також варто виховати в собі наступні корисні звички:

  1. Ні в якому разі не видавлювати висипи, це загрожує зараженням інфекцією.
  2. Ретельно очищати шкіру, використовуючи засоби для очищення шкіри.
  3. Уникати дотику до обличчя руками або іншими предметами, оскільки це може сприяти поширенню бактерій на шкірі.
  4. Їсти здорову їжу без жирних, гострих, солодких і трансжирних продуктів, а замість цього включати у раціон багато овочів, фруктів, білків і здорових жирів.
  5. Уникати стресу.
  6. Використовувати засоби з протизапальною дією, які можуть допомогти зменшити запалення на шкірі й запобігти появі акне.
  7. Захищати шкіру від сонця.

Загалом, запобігти появі акне допоможе здоровий спосіб життя і ретельний догляд за шкірою. Якщо ви маєте проблеми з акне, зверніться до дерматолога, який надасть індивідуальну консультацію та підбере лікування.

Перейти до панелі інструментів