26.04.2024
Новини

Вся сім`я вимерла з голоду, лишилася вона з братом: кременчанка відзначає 100-ліття

Сьогодні 100-літній ювілей відзначає кременчанка Бортнік Марія Олександрівна, – розповідає редактор Кременецького радіомовлення Зоя Карп`юк. – На долю жінки випали важкі випробування. Під час Голодомору вимерла уся її сім`я. А у війну вона втратила останню рідну душу – свого брата. Рано овдовіла і самотужки ставила на ноги двох дітей.

“Пані Марія народилася 15 квітня 1923 року в селі Мар’янівка Черкаської області. Пережила голод 1932-33 р.р. Її сім’я вимерла з голоду: мама, батько і три брати. Залишилися вони ще з одним братом сиротами, а у війну загинув і брат…

У страшні голодні допомогла вижити сусідка. А у 1942 вивезли п. Марію в Німеччину. Працювала в сім’ї, дуже доброю була німкеня, шкодувала, не ображала.

За довге життя Марія Олександрівна народила двоє дітей, має троє внуків і сім правнуків. Чоловік помер в 1959 році і залишилася з двома дітьми на руках, дуже бідували…

30 років пропрацювала ювілярка на засолбазі, 4 роки в кондитерському цеху і 14 років – прибиральницею в будинку культури.

Нині, в день поважного ювілею, напередодні Великодня, щиросердечно вітаємо і бажаємо п. Марії здоров’я. І, звісно, дочекатися української Перемоги! Многая літа, пані Маріє!”, – пише Зоя Карп`юк.

Перейти до панелі інструментів