29.03.2024
Новини

12 кажанів випали з дупла у Заліщиках: як рятували крилатих

Днями у Заліщиках неподалік однієї з місцевих шкіл працівники комунального підприємства  обрізали дерева. У якийсь момент з дупла випало 12 кажанів – вечірниць дозірних. Допомогу крилатим, чия зимівля несподівано перервалась, надали фахівці з НПП “Дністровський каньйон”, – розповідають у Нацпарку.

Також в установі закликають рятувати кажанів у разі аварійних ситуацій, щоб вони потім віддячили людям, зменшуючи кількість набридливих літніх кровопивць – комарів та москітів.

У “Дністровському каньйоні” розповідають, що на фоні пандемії Covid-19 у людей підсилилась і так існуюча хіроптерофобія – це страх перед кажанами. Але насправді кажани для нас не є такими небезпечними. До того ж, всі види кажанів, що поширені на території нашої країни, занесені до національної Червоної книги та потребують охорони. Кажани відіграють важливу роль у функціонуванні екосистеми, вони є єдиними ссавцями, здатними до польоту. Ці рукокрилі знищують шкідливих комах лісогосподарських структур і тих, що завдають шкоди саме людям.

Що робити, якщо ви знайшли кажана?

⠀1. Ніколи не беріть кажана голими руками, краще одягніть товсті рукавички.
⠀2. Обережно візьміть тварину та посадіть до коробки (але не герметичної ємності). Якщо ви знайшли кажана у теплий період року, випустіть його на вулицю ввечері або вночі. Але обов’язково переконайтеся, що він не поранений і точно полетів.
⠀3. Якщо на вулиці мінусова температура, випускати кажана не можна – він не зможе знайти собі притулок і загине. У такому випадку найоптимальнішою допомогою буде передача знайденої тваринки фахівцям.
⠀4. Запропонуйте йому воду з шприца зі знятою голкою, або з ложки, піднісши її до рота тварини. Поїти молоком дорослих тварин не можна! Тварини, знайдені з липня по травень, є дорослими і молока не потребують.
⠀5. Зважте кажана. Визначте вид. Якщо його вага нижче норми то його слід підгодовувати протягом 7-10днів. Для рудої вечірниці це 30 грамів, для пізнього кажана – 27 грамів, для нетопира середземноморського – 8 грамів, двоколірного лилика – 14 грамів, вуханя – 12 грамів.


⠀6.Найкраще для годування підійдуть личинки жуків (борошняного хрущака, зофобаса), бананові цвіркуни, таргани. Їх можна знайти в зоомагазинах вашого міста або замовити в Інтернет магазинах.
⠀7. Помістіть кажана в холод, у теплі кажан спалює свої жирові запаси, за рахунок яких буде зимувати.
⠀8. Якщо кажан, знайдений взимку, дожив до весни, то з настанням перших стабільно теплих ночей (при температурі повітря вище нуля) його можна випускати на волю.
⠀⠀⠀У такий, досить важкий для кожного час, ми повинні гуртуватись і допомагати тим, хто цього найбільше потребує, – наголошують у Нацпарку.

Перейти до панелі інструментів